Valášek: NATO si uvedomuje, že je terčom dezinformačnej vojny

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 18:07 • 2 min
Valášek: NATO si uvedomuje, že je terčom dezinformačnej vojny

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia si podľa stáleho predstaviteľa SR pri NATO Tomáša Valáška uvedomuje, že je často terčom dezinformačnej vojny.

slovakia

left justify in out

"Uvedomujeme, že sme v dezinformačnej vojne a že každé jedno rozhodnutie, ktoré urobíme, takmer každé jedno slovo, ktoré generálny tajomník, zástupca generálneho tajomníka či iní predstavitelia povedia, bude zneužité, prekrútené, otočené, vytrhnuté z kontextu a účelovo zasadené do iného kontextu," povedal Valášek v rozhovore pre agentúru SITA. Ako dodal, úmyselne používa výraz dezinformačná vojna a nie informačná, lebo zbraňou, s ktorou druhá strana pracuje, nie sú informácie, ale "čisté výmysly".


Valášek pripomenul, že Aliancia, podobne ako Európska únia, vytvorila bunku na strategickú komunikáciu, hlavnou úlohou je naprávať chýry, výmysly a lži. "V tomto je Aliancia veľmi aktívna," dodal veľvyslanec s tým, že NATO sa takisto snaží komunikovať proaktívnejšie. "Ak ideme niečo nové oznámiť, pripravíme to dopredu, bavíme sa o tom s médiami, dávame vedieť, čo je naším úmyslom," vysvetlil Valášek. Na otázku, či je to podľa neho dosť, stály predstaviteľ SR pri NATO priznal, že síce Aliancia vie urobiť veľa, nikdy to však nebude dosť. "V konečnom dôsledku tými hlavnými aktérmi a komunikátormi musia byť jednotlivé vlády. Jedna vec je, čo vie robiť bunka pre strategickú komunikáciu NATO, ktorá robí vynikajúcu práca, ale druhá vec je, aby vlády taktiež sami proaktívne komunikovali. V tomto zmysle nikdy nebudeme robiť dosť," skonštatoval Valášek.


Na otázku, či je podľa neho nebezpečnejšia dezinformačná vojna, alebo priame vojenské hrozby, Valášek odpovedal, že tieto veci spolu súvisia. "Cieľom dezinformačnej vojny je hlavne vniesť nedôveru medzi vládu a verejnosť tým, že sa prekrúcajú kroky vlády ako nekompetentné alebo účelovo agresívne, účelovo vojenské, účelovo naladené proti Rusku, proti udržiavaniu mieru. Pointou vnesenia nedôvery medzi vládu a verejnosť je vlastne odoprieť vláde v prípade, že sa potrebuje zmobilizovať proti nejakej hrozbe, podporu verejnosti," vysvetlil ďalej veľvyslanec. Cieľom je podľa neho dosiahnuť toľko zmätku, že keď vláda bude chcieť urobiť určité kroky, nebude mať dostatočnú podporu verejnosti a štát ostane paralyzovaný. "To je to, o čom šíriteľom informácií ide. To, čo hľadajú, je v konečnom dôsledku paralýza, neschopnosť brániť sa, mobilizovať sa. Aby už vlády nemali dôveru verejnosti, keď bude treba konať," dodal Valášek.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies