Vakcíny AstraZeneca do Austrálie nedorazia, ich dodávku zablokovalo Taliansko

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 19:28 • 2 min
Vakcíny AstraZeneca do Austrálie nedorazia, ich dodávku zablokovalo Taliansko

Talianska vláda zablokovala export dodávky vakcíny proti koronavírusu od firmy AstraZeneca do Austrálie. Rozhodnutie sa týka 250-tisíc dávok očkovacej látky, ktorú vyrobili v závode AstraZeneca v Taliansku. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Oprávnene? 

Je to po prvý raz, čo členský štát Európskej únie (EÚ) použil nové pravidlá bloku, ktoré umožňujú zastavenie vývozu, ak spoločnosť poskytujúca vakcíny nesplní svoje záväzky voči EÚ. Európska komisia podľa viacerých správ krok Talianska podporila. Rím sa na ňu v tejto veci obrátil už minulý týždeň.

 

img


AstraZeneca smeruje k tomu, že počas prvých troch mesiacov tohto roka poskytne len 40 % dohodnutej dodávky. Nedostatky pripisuje výrobným problémom.

 

Návrh Conteho, čo na to Draghi? 
V januári vtedajší taliansky premiér Giuseppe Conte označil omeškané dodávky vakcín od AstraZeneca aj firmy Pfizer za "neprijateľné" a obvinil spoločnosti z toho, že porušujú ich zmluvy. Jeho nástupca Mario Draghi, ktorý nastúpil do úradu vo februári, dáva prednosť zintenzívneniu očkovacieho programu a tvrdí, že pravidlá by sa mali uplatňovať dôsledne. Taliansko, zatiaľ oficiálne svoj krok nekomentovalo, rovnako ani EÚ a AstraZeneca.

 

img

 

Bola by druhou v krajine 
Austrália začala s očkovacím programom minulý týždeň, pričom používa látku, ktorú vyvinuli Pfizer a jeho partner BioNTech. Očkovaciu látku, za ktorou stoja AstraZeneca a Oxfordská univerzita, plánovala začať používať v piatok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona