Vakcína proti koronavírusu pod vianočný stromček?

NETKY.SK • 8 November 2020, 16:28 • 2 min
Vakcína proti koronavírusu pod vianočný stromček?

LONDÝN – Vakcína vyvíjaná vedcami z Oxfordskej univerzity by mohla byť k dispozícii už na Vianoce. Avšak iba v obmedzenom množstve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedla to šéfka vládnej skupiny pre očkovanie pre denník The Daily Mail. Povedala, že vedci v spolupráci s firmou Pfizer, ktorá vakcínu vyrába, dospeli do poslednej fáze testovania.

 

Získané dáta údajne naznačujú, že očkovanie môže byť použité v priebehu niekoľkých týždňov. Medicínsky časopis Pulse dokonca v utorok napísal, že domáci lekári sa už dozvedeli, že už začiatkom decembra majú byť pripravení zahájiť očkovanie ľudí nad 85 rokov a zdravotníkov v prvej línii v boji proti COVID-19.

 

img

 

Skeptický je však profesor Andrew Pollard z Oxfordskej univerzity, ktorý sa domnieva, že vakcíny sa nestihnú dodať ešte pred vianočnými sviatkami.

 

Do konca roku sa podľa Binghamovej podarí vyrobiť asi len 4 milióny dávok vakcíny, pričon budú prednostne zaočkovaní "kľúčoví pracovníci“V januári má Pfizer dodať ďalších 10 miliónov dávok. Británia má pritom zazmluvnených 350 miliónov dávok rôznych vakcín. Zatiaľ však nie je isté, ktoré z nich a kedy budú k dispozícii.

 

Mohlo by vás zaujímať: Komu bude vakcína poskytnutá prednostne? Eurokomisári predstavili stratégiu očkovania na COVID-19

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies