Vakcína od Pfizer dosiahla až 90% účinnosť, vráti sa už na jar všetko do normálu?

NETKY.SK • 11 November 2020, 09:19 • 2 min
Vakcína od Pfizer dosiahla až 90% účinnosť, vráti sa už na jar všetko do normálu?

Najnovšie správy naznačujú, že potenciálna vakcína proti novému koronavírusu bude už o pár týždňov dostupná. Na jej vývoji spolupracujú farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech. Odborníci sľubujú až 90-percentnú účinnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americká spoločnosť Pfizer to potvrdila vo svojom vyhlásení, pričom sa opiera o predbežnú analýzu nezávislej rady na monitorovanie údajov. Na testovaní vakcíny sa zúčastnilo takmer 44-tisíc osôb z USA a ďalších piatich štátov.

 

Vakcína nebola účinná iba v 94 prípadoch. Otázne však zostáva, ako dlho po očkovaní imunita voči ochoreniu COVID-19 pretrvá, a teda ako často budeme chodiť na preočkovanie. Vakcína od amerických a nemeckých gigantov pritom spočíva v injekčnom podaní časti genetického kódu SARS-CoV-2 do tela človeka, aby trénoval imunitný systém v boji s týmto vírusom.

 

Pre svet sa črtá nádej

„Sme v pozícii, že sme potenciálne schopní ponúknuť nejakú nádej. Sme veľmi povzbudení,“ uviedol viceprezident pre klinický vývoj vo Pfizeri Bill Gruber.

 

Štúdia farmaceutickej spoločnosti však ešte nie je na konci. Ako spoločnosť informovala, v prvej fáze bolo časti dobrovoľníkov podaná vakcína a iným placebo.



img

Po týždni dostali druhú dávku, kedy spoločnosť už začala rátať ľudí s príznakmi ochorenia. Predbežne sa však potvrdilo, že tí, ktorí dostali placebo prejavovali príznaky ochorenia a tí, ktorí dostali vakcínu neprejavovali žiadne príznaky. Žiaden z účastníkov štúdie zatiaľ nebol vážne chorý, pričom ich testovali iba vtedy, ak sa u nich prejavili príznaky.

 

Súvisiaci článok: Európska komisia chce kúpiť 300 miliónov dávok vakcíny

 

50 miliónov dávok vakcíny do konca roka

Agentúra AP uvádza, že na základe uvedených dát sa očakáva, že by spoločnosť mohla do konca mesiaca požiadať amerických regulátorov o povolenie na núdzové použitie vakcíny.

 

Tú udeľuje Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA), pričom každá vakcína musí byť podľa agentúry účinná na minimálne 50 percent. Podmienkou je tiež overenie účinnosti na najmenej 30 tisícoch ľudí, pričom musí byť zastúpený adekvátny počet starších dospelých aj ľudí z rizikových skupín.

 

img

 

Spoločnosť je povinná 2 mesiace sledovať polovicu účastníkov pre možné vedľajšie účinky. Momentálne sa predpokladá, že vakcína sa dostane na trh ešte pred koncom tohto roka.

 

Spoločnosti Pfizer a BioNTech dúfajú, že vakcínu sa podarí schváliť do konca novembra. Do konca tohto roku by pritom mohli dodať 50 miliónov dávok a do konca budúceho roku až 1,3 miliardy dávok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vakcína proti koronavírusu pod vianočný stromček?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies