Vakcína od AstraZenecy sa vo svete používa čoraz menej. Stopli ju aj ďalšie 4 európske krajiny

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 21:46 • 2 min
Vakcína od AstraZenecy sa vo svete používa čoraz menej. Stopli ju aj ďalšie 4 európske krajiny

BERLÍN/PARÍŽ/RÍM/MADRID - Očkovanie vakcínou proti koronavírusu spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity pozastavuje pre správy o nebezpečných krvných zrazeninách aj Nemecko. Pridalo sa aj Francúzsko a Taliansko. Španielsko na dva týždne pozastavilo očkovanie, kým odborníci preskúmajú jej bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Nemecko 

Minister zdravotníctva Jens Spahn uviedol, že sa tak rozhodli preventívne a na radu Inštitútu Paula Ehrlicha, národného regulátora pre vakcíny. Ten vyzval na ďalšie prešetrenie siedmich nahlásených prípadov trombov v mozgoch ľudí, ktorí absolvovali očkovanie.

 

img


Spahn sa vyjadril, že Európska lieková agentúra (EMA) rozhodne o tom, či a ako nové informácie ovplyvnia autorizáciu vakcíny v Európe. Minister dúfa, že sa tak stane ešte tento týždeň.

 

Taliansko 

Talianska lieková agentúra informovala, že k rozhodnutiu dospeli "v súlade s podobnými opatreniami prijatými v iných európskych krajinách" a vec v súčasnosti prešetrujú. Jej oznámenie prišlo deň po tom, čo v Piemonte zomrel 57-ročný učiteľ klarinetu, ktorého v sobotu zaočkovali v rámci vakcinácie učiteľov.

 

img

 

Úrady nariadili pitvu muža, rovnako ako ďalších osôb, ktoré minulý týždeň zomreli po očkovaní danou látkou. Už minulý týždeň pritom Taliansko preventívne prestalo očkovať jednou šaržou vakcíny AstraZeneca.

 

Francúzsko 

Prezident Emmanuel Macron v pondelok počas tlačovej konferencie oznámil, že tamojšie úrady rozhodli o pozastavení očkovania vakcínou AstraZeneca prinajmenšom do utorka popoludnia. Vtedy by Európska lieková agentúra (EMA) mala vydať odporúčanie v spojitosti s vakcínou. Dôvody, ktoré viedli francúzske úrady k rozhodnutiu, prezident neposkytol, len uviedol, že dúfa v skoré obnovenie používania spomenutej látky.

 

img

 

Španielsko 

Vláda v Madride pôvodne trvala na tom, že neexistujú dôkazy, aby menila svoju politiku s vakcínami. Niekoľko regiónov však napriek tomu očkovaciu látku prestalo používať. V krajine očkovali spomenutou vakcínou len ľudí do 55 rokov.


Španielsko je tak ďalšou európskou krajinou, ktorá po správach o tvorbe nebezpečných krvných zrazenín u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie, pozastavila používanie spomenutou vakcínou.

 

Aj v iných krajinách 

Z preventívnych dôvodov, aby prešetrili správy o krvných zrazeninách ktoré sa objavili u ľudí po očkovaní, pozastavili používanie vakcíny aj v Thajsku, Konžskej demokratickej republike či na Islande.

 

Rakúšania prestali očkovať šaržou od Astrazeneca, v čom je problém?

 

Po Rakúsku pozastavujú používanie vakcín AstraZeneca aj ďalšie krajiny. Čo sa stalo?

 

Írsko sa pripája k európskym krajinám, ktoré pozastavujú použitie vakcíny od AstraZenecy

 

 

img

 

Samotná AstraZeneca tvrdí, že neexistuje dôvod na obavy. EMA a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež uviedli, že dostupné informácie nenaznačujú, že by vakcína spôsobovala zrazeniny, a vyzvali, aby očkovanie pokračovalo.


Viac sa dočítate: Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies