Vakcína od AstraZeneca je bezpečná a účinnejšia, ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 19:24 • 2 min
Vakcína od AstraZeneca je bezpečná a účinnejšia, ako sa predpokladalo

BRATISLAVA - Európska lieková agentúra (EMA) odporúča naďalej používať vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa šéfky EMA Emer Cookeovej experti spomenutej organizácie dospeli k záveru, že v súvislosti s touto očkovacou látkou neexistuje dôvod na obavy.

 

Vakcína nespôsobuje trombózu
„Naše vedecké stanovisko je, že táto vakcína je bezpečnou a účinnou alternatívou na ochranu ľudí pred ochorením COVID-19,“ uviedla Cookeová počas štvrtkového podvečerného brífingu.

Pochybnosti o vakcíne AstraZeneca nastali po tom, ako sa objavili správy, že u niektorých zaočkovaných mohla spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi.

 

img

 

Pri takýchto zrazeninách existuje riziko, že by sa v tele mohli uvoľniť a putovať do srdca, mozgu alebo pľúc, čo by mohlo spôsobiť mŕtvicu, infarkt alebo iné ťažkosti. 

 

„Pozitíva vakcíny prevažujú nad rizikami. Vylučujeme spojitosť tromboembolických prípadov s jej podaním,“ dodala Cookeová.

 

Súvisiaci článok: Pitva preukázala, že za náhlym úmrtím učiteľky nie je očkovanie vakcínou od AstraZeneca

 

Účinnosť očkovacej látky je vyššia ako 60%
Uvedené stanovisko EMA by mohlo opätovne otvoriť cestu pre ďalšie používanie vakcíny vo viacerých európskych štátoch vrátane Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska, ktoré v uplynulých dňoch pozastavili jej aplikovanie.

Cookeová podotkla, že EMA „nemôže stopercentne vylúčiť súvislosť“ medzi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín a vakcínami.

 

img

 

Experti podľa nej odporúčajú zvyšovať povedomie lekárov a príjemcov o možných rizikách. EMA odporučila pridať k popisu vakcíny informácie o týchto prípadoch, aby zdravotnícki pracovníci a pacienti vedeli o takýchto vzácne sa vyskytujúcich krvných zrazeninách.

Ako Cookeová ďalej doplnila, vakcína ukázala najmenej 60-percentnú účinnosť počas klinických skúšok. „Dôkazy zo skutočného prostredia naznačujú, že účinnosť by dokonca mohla byť ešte vyššia,“ skonštatovala 59-ročná Írka.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obrovský škrt cez očkovanie. Na Slovensko dorazí iba zlomok očakávanej vakcíny AstraZeneca



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies