Vakcína AstraZeneca chráni pred ochorením Covid-19 dlhšie ako Pfizer

NETKY.SK • 19 August 2021, 18:17 • 2 min
Vakcína AstraZeneca chráni pred ochorením Covid-19 dlhšie ako Pfizer

LONDÝN - Účinnosť vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech klesá rýchlejšie ako účinnosť očkovacej látky Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V novej štúdii to tvrdia vedci z Oxfordskej univerzity, ktorí dokument publikovali vo štvrtok. Informoval o tom denník The Guardian. 

 

"Dve dávky od Pfizer/BioNTech majú vyššiu počiatočnú efektivitu, čo sa týka prevencie proti nákaze, ale účinnosť (očkovacej látky) klesá rýchlejšie v porovnaní s dvoma dávkami AstraZenecy," uviedli vedci.


Denník The Guardian upozornil, že štúdia, ktorá ešte nebola zverejnená, sa opiera o výsledky prieskumu britského Úradu pre národnú štatistiku (ONS), ktorý od decembra do augusta v náhodne vybraných domácnostiach testoval občanov PCR testami. Do prieskumu bolo zapojených vyše 300-tisíc občanov vo veku nad 18 rokov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Obávate sa nežiaducich účinkov vakcín proti Covid-19? ŠÚKL tvrdí, že na to nie je dôvod!


"Výsledky naznačujú, že po štyroch až piatich mesiacoch od podania druhej dávky je účinnosť oboch druhov vakcín podobná," uviedli autori štúdie. Dodali, že očkovacie látky poskytli väčšiu ochranu tým jedincom, ktorí predtým prekonali COVID-19.
 

Britský denník pre úplnosť upozornil, že vedecká skupina z Oxfordskej univerzity (Oxford Vaccine Group) sa podieľala na vývoji vakcíny pre spoločnosť AstraZeneca.

 

Prečítajte si tiež: Budeme sa musieť preočkovať treťou dávkou vakcíny? EMA už čoskoro rozhodne!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies