Vajíčka

NETKY.SK • 11 Október 2015, 17:00 • 2 min
Vajíčka

BRATISLAVA - Vajcia patria medzi základné a biologicky cenné potraviny. Obsahujú takmer všetky látky potrebné pre ľudský organizmus, akými sú plnohodnotné, vysoko stráviteľné bielkoviny, vápnik, fosfor, železo, horčík, ďalej vitamíny skupiny B, vitamín A v žĺtku, menšie množstvo vitamínu D a lecitín.

slovakia

left justify in out

Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým svojím vysokým zastúpením nenasýtených mastných kyselín.

 

Vajcia sú prírodné potraviny, bohaté na vysokokvalitný proteín s malým obsahom tuku. Stredne veľké vajce obsahuje menej ako 80 kalórií. Vajcia sú tiež zdrojom mnohých dôležitých vitamínov a minerálov.

 

Využitie tejto potraviny je všestranné: od chutného a oku lahodiaceho predjedla, cez vaječné polievky, plnky a rôzne zeleninové šaláty, po múčniky, zákusky či koláče.

 

Vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes v rámci spoločného stravovania zakázaná. Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu.

 

Kupujme vždy vajcia, o ktorých vieme, odkiaľ pochádzajú a ako sú staré. To sa dá vyčítať aj z kódu priamo na obale. Prvé číslo hovorí o spôsobe chovu sliepky, ktorá vajcia zniesla (0 - ekologické poľnohospodárstvo, 1 - voľný výbeh, 2 - halový chov, 3 - klietkový chov). Na druhom mieste je označenie krajiny pôvodu. SK napríklad znamená, že vajcia pochádzajú zo SK. Posledné štvorčíslie je kód farmy. Na samotných vajciach alebo na obale býva aj údaj o hmotnosti - označený písmenami S, M, L, XL.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies