Švajčiarsko sa s Nemeckom dohodlo na zrážkovej dani z vkladov Nemcov

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:33 • 2 min
Švajčiarsko sa s Nemeckom dohodlo na zrážkovej dani z vkladov Nemcov

Švajčiarsko sa s Nemeckom dohodlo na zrážkovej dani z vkladov Nemcov

slovakia

left justify in out

Švajčiarsko a Nemecko dnes ukončili dlhodobý spor za daňové úniky Nemcov, ktorí peniaze odlievali na kontá švajčiarskych bánk. Bern súhlasil s tým, že na vklady nemeckých klientov uvalí zrážkovú daň a zároveň bude riešiť otázku doteraz nezdanených peňazí nemeckých investorov. Na druhej strane bude môcť ponechať v platnosti bankové tajomstvo.
      Nemecká vláda bola spolu s USA jedným z najväčších kritikov švajčiarskeho bankového tajomstva, za ktoré sa v minulých rokoch skryli tisíce Nemcov, aby sa vyhli plateniu vysokých daní. Nemecko bola dokonca ochotné zaplatiť informátorom aj za ukradnuté údaje z bánk vo Švajčiarsku a v Lichtenštajnsku, čo sa stretlo s ostrou kritikou zo strany oboch krajín.
      Dnes sa švajčiarsky minister financií Hans-Rudolf Merz a jeho nemecký náprotivok Wolfgang Schäuble dohodli, že na začiatku budúceho roka odštartujú rozhovory o konkrétnych opatreniach v súvislosti so zdaňovaním vkladov Nemcov vo Švajčiarsku. Výška dane ešte nebola stanovená podobne ako v prípade britských klientov. S Britániou obdobnú dohodu uzatvorilo Švajčiarsko v pondelok (25. októbra), pričom sa očakáva, že výška dane sa v jednotlivých krajinách bude líšiť.
      Pre Nemecko je dohoda dôležitá, keďže Nemci majú vo Švajčiarsku nezdanené aktíva približne za 200 miliárd švajčiarskych frankov (146,64 miliardy eur). Švajčiarsko zasa nebude musieť automaticky informovať Nemecko o účtoch jeho občanov a udrží si tak cenené bankové tajomstvo. Bern zároveň súhlasil, že v prípade konkrétnych podozrivých daňových podvodníkov švajčiarske úrady pomôžu nemeckým kolegom pri vyšetrovaní.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies