Vajda: Novak je stále o krok vpredu, ale musí byť v strehu

NETKY.SK • 1 Február 2016, 13:04 • 2 min
Vajda: Novak je stále o krok vpredu, ale musí byť v strehu

BRATISLAVA - Srbský tenista Novak Djokovič od nedele už má na konte 11 grandslamových titulov, za rekordérom Rogerom Federerom zo Švajčiarska zaostáva o 6 trofejí z Majors, toľko ich na veľkej štvorke stihol nazbierať od začiatku roka 2013, čo je sľubné tempo.

slovakia

left justify in out

"Nole je nastavený na to, aby vyhrával grandslamové turnaje. Vlani boli tri, tento rok hneď pridal ďalší triumf. Ak to takto pôjde ďalej, môže ten Federerov rekord prekonať. Nemyslím si však, že by mal vízie postavené takýmto spôsobom a uvažoval napríklad aj o pozitívnej zápasovej bilancii s Rogerom i Rafom či vyrovnaní počtu víťazstiev Roya Emersona na Australian Open. Je to dlhá púť a neradno sa unáhľovať. Momentálnym cieľom je ten Paríž..." v rozhovore pre agentúru SITA pripomenul chýbajúcu položku tzv. kariérneho Grand Slamu slovenský kouč Marián Vajda, ktorý je už takmer desať rokov kľúčovou osobou v Djokovičovom zázemí.

Dvadsaťosemročný Belehradčan triumfoval na štyroch z ostatných piatich vrcholných turnajov, v Melbourne si vybojoval svoj šiesty miestny primát, cestou za ním prekonal trojku renkingu Federera aj dvojku hodnotenia, Brita Andyho Murrayho. "Novakovi sa to všetko poskladalo tak, že v súčasnosti predvádza svoj vrcholný tenis. Herne, fyzicky aj mentálne to skĺbil a dostal sa do najlepšieho bodu, je v optimálnom veku, čerpá z rokov prípravy aj skúseností, nadobudol celé to majstrovstvo, na kurte sa cíti výborne," rekapituloval Vajda.

Bývalý daviscupový reprezentant SR upozornil, že Djokovič nestráca motiváciu ani ostražitosť: "Teraz sa možno zdá, že tí hráči okolo neho akosi zastali, ale nová generácia je nastúpená v rade. Nole musí zostať v strehu a byť pripravený. Tenis jednoznačne napreduje - technológie, analytické možnosti... Súperi poznajú silné stránky aj slabiny a nachádzajú nejaké tie taktické varianty, zatiaľ sa im však nedarí narušiť tú dominanciu. Novak je veľmi odolný a má veľké zbrane, zostáva o kúsok vpredu. Stále túži zlepšovať sa a v rámci tejto ambície ide krok za krokom, aby všetko zvládal ako doteraz."

Líder svetového rebríčka sa na Australian Open 2016 najviac potrápil s Francúzom Gillesom Simonom už v osemfinále. "Čosi také sa stáva aj veľkým hráčom... Do turnaja vstúpil veľmi dobre, ale v úvodných kolách, samozrejme, nebol až natoľko otestovaný, nedostal sa pod tlak. Minikrízu priniesol ten zápas so zrelým harcovníkom Simonom, ktorý bol dostatočne trpezlivý a priebežne využíval, že Novak príliš nemal svoj deň. Nastali problémy, Nole však napriek nim zostával tesne vpredu. Urobil dovedna 100 nevynútených chýb, čo je uňho absolútne nezvyčajné, ale v piatom sete zvýšil intenzitu a prevzal kontrolu," glosoval 50-ročný rodák z Považskej Bystrice Vajda.

Djokovič v rozhodujúcej fáze podujatia zareagoval na výstrahu a stupňoval výkony. "Nišikori vo štvrťfinále nepredviedol svoj optimálny tenis, nebol to nejaký ohurujúci duel. Nole hral, čo bolo treba, Japonec ho nedonútil k vyšším obrátkam. Novak sa k nim vyhecoval na semifinále s Rogerom, nastolil veľmi dobrú úroveň, vyšlo mu to nadmieru. Bol to jeden z jeho najlepších zápasov proti Federerovi a možno aj celkovo. Súper sa v treťom sete trošku zmátožil, ale Novak bol v tom štvrtom opäť úplne suverénny, citeľne dominoval," pochvalne skonštatoval Vajda.

Srb v nedeľu vybehol na Murrayho za pol hodiny 6:1, vyzeralo to na jednosmerku. "Andy sa po tom prvom sete finále už nemohol zhoršovať, iba zlepšovať, čo sa aj stalo. Nole vstúpil do toho stretnutia vynikajúco, Murray však postupne pridal na riziku, vychádzali mu údery, dostal súpera pod tlak, obaja si siahali na dno síl, boli tam fantastické výmeny. Druhý set bol veľmi kvalitný a Novak v ňom napokon obstál, Andyho odpor potom už išiel predsa len nadol. Nole zostal navrchu, hoci ho zbytočnými chybami ešte pustil nazad do toho tretieho setu," uviedol niekdajší 34. hráč počítačového poradia Vajda premrhanie náskoku 3:1 na gemy. Duel sa skončil 6:1, 7:5, 7:6 (3).

Djokovičov spolutréner predpokladal, že zo semifinále do finále pôjde Kanaďan Milos Raonic, ale Murrayho označil za - minimálne dočasne - nebezpečnejšieho vyzývateľa: "Myslím si, že Raonic by nepredstavoval až takú hrozbu. Ťažko povedať, ako by Kanaďan vo svojom prvom grandslamovom finále zahral, veď napríklad Kerberová to proti Serene zvládla úžasne. Podľa mňa však Nole má komplexnejšiu hru ako Raonic, z môjho pohľadu bol ťažším súperom solídnejší a skúsenejší Murray."

Vajda už druhú sezónu má redukovaný úväzok, turnaj sledoval doma, prináša to benefity: "Takto mám väčší pokoj a nadhľad, nie sú tam také emócie, nastavenie a vyťaženosť ako v dejisku, kde žijete 24 hodín denne len pre toho hráča, nepretržite ste mu naporúdzi. Cez pol sveta sa mi lepšie robila príprava na súperov, vďaka aplikáciám som mohol sledovať všetky zápasy. Človek má k dispozícii opakované zábery, štatistiky, detailné spomaľovačky na skúmanie techniky úderov, väčšinou lepší pohľad na kurt ako z lóže. Veľmi to pomáha. S Novakom aj s hlavným trénerom Borisom Beckerom sme boli v prakticky dennom kontakte prostredníctvom telefonátov či esemesiek."

Djokovič teraz má týždeň na oddych od tenisu, bude sa venovať rodinke a aktivitám typu svojej charitatívnej nadácie. Vajda sa k nemu pridá budúci týždeň, absolvujú spolu prípravu na turnaj v Dubaji, zrejme sa to udeje v Srbsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona