Vajcia obsahujúce pesticíd sťahujú z trhu už aj vo Švajčiarsku

NETKY.SK • 5 August 2017, 09:57 • 2 min
Vajcia obsahujúce pesticíd sťahujú z trhu už aj vo Švajčiarsku

ZURICH - Švajčiarska sieť supermarketov Migros sťahuje z predaja importované vajcia obsahujúce pesticíd Fipronil.

slovakia

left justify in out

Ako informovala firma dnes večer v Zürichu, všetky inkriminované šarže sa neodkladne stiahnu z ponuky. Ide o preventívne opatrenie, ohrozenie zdravia nejestvuje, dodal.

 

Zákazníci, ktorí majú doma zakúpené znečistené vajcia, ich môžu vrátiť v ktorejkoľvek pobočke siete a dostanú späť peniaze.

 

Informácia znamená ďalšie rozšírenie škandálu okolo vajec dovážaných z Holandska i Belgicka znečistených spomínaným prípravkom.

 

Vo Švajčiarsku sa prítomnosť Fipronilu v iných ponúkaných potravinárskych produktoch nepreukázala.

Spomínaný pesticíd, ktorý vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je vysoko jedovatý pre kliešte, blchy, ba aj včely. Od roku 2013 sa v Európskej únii obmedzilo jeho využívanie na pôdohospodárstvo.

 

Hodnoty Fipronilu vo vajciach podľa pôvodných informácií nepredstavujú ohrozenie pre dospelých, potenciálne však môžu znamenať zdravotné riziká pri konzumácii vajec deťmi. Pri vyšších dávkach môže však pesticíd spôsobiť aj u dospelých podráždenie pokožky a očí, nevoľnosť, vracanie či bolesti hlavy.

 

Konzumácia vajec by podľa nemeckých potravinárskych inšpektorov mohla byť zdraviu škodlivá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona