Váhostav očakáva zníženie strát malých veriteľov

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 12:16 • 2 min
Váhostav očakáva zníženie strát malých veriteľov

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) predpokladá, že rozhodnutie vlády o zmenách v reštrukturalizácii firiem prinesie zníženie strát pre jej nezabezpečených veriteľov.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ nepoznáme detaily navrhovanej zmeny, ale podľa medializovaných informácií by to nemalo ovplyvniť priebeh reštrukturalizácie," uviedol v stredu pre agentúru SITA hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

 

Slovenská záručná a rozvojová banka by podľa návrhu novely Obchodného zákonníka mala nakupovať od nezabezpečených veriteľov v reštrukturalizácii 40 % ich pohľadávok. Tie by potom splácali banke dlhujúce firmy, teda aj Váhostav. Reštrukturalizačný plán Váhostavu počíta s tým, že nezabezpečeným veriteľom, teda firmám a živnostníkom, zaplatí 15 %, resp. 15,7 mil. eur z ich pohľadávok vo výške 104,7 mil. eur, a to počas piatich rokov.
"Rozhodujúci je ten spôsob, ktorý hovorí, že rozdiel medzi 15 % a 40 %, teda 25 %, bude vyplácaný z dividend, ktoré bude firma tvoriť," informoval Halán. Na otázku, či sa uskutoční schôdza veriteľov, ktorá má 30. apríla hlasovať o pláne reštrukturalizácie, čiže oddlžení Váhostavu, odpovedal, že zatiaľ áno. Firmy by sa od povolenia reštrukturalizácie do jej skončenia podľa rozhodnutia vlády zároveň nemali zúčastňovať na verejnom obstarávaní.

 

Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík v utorok tvrdil, že problémy spoločnosti sa môžu ešte viac prehĺbiť, ak by miera uspokojenia nezabezpečených veriteľov bola vyššia ako navrhovaných 15 %. Spoločnosť zostavila plán výnosov a nákladov na päť rokov, počas ktorých bude trvať reštrukturalizácia. "Vychádzajúc z tohto plánu sme schopní zarobiť 44 mil. eur. Táto firma za posledné tri roky vyrobila stratu takmer 30 mil. eur," uviedol Moravčík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies