Váhostav očakáva schválenie plánu reštrukturalizácie

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 15:50 • 2 min
Váhostav očakáva schválenie plánu reštrukturalizácie

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) očakáva, že veritelia na schôdzi vo štvrtok v Bratislave vyjadria dôveru predloženému reštrukturalizačnému plánu.

slovakia

left justify in out

"Ak bude predložený reštrukturalizačný plán schválený, znamená pre firmu päť rokov úsilia, aby dodržala to, k čomu sa v pláne zaväzuje," informoval v stredu agentúru SITA hovorca Váhostavu Tomáš Halán. "Ak nebude predložený reštrukturalizačný plán schválený, znamená to pre Váhostav konkurz," dodal.

 

Váhostav má počas piatich rokov od budúceho roka uhradiť všetkým veriteľom 43,95 mil. eur, teda priemerne 32,3 % z uznaných pohľadávok v objeme 136 mil. eur. Veriteľov je 706, z toho sedemnásť zabezpečených a 689 nezabezpečených (599 firiem a 90 živnostníkov). Nezabezpečení veritelia majú pohľadávky vo výške 104,7 mil. eur. Z toho pohľadávky dodávateľov stavebnej spoločnosti z obchodného styku sú 51,4 mil. eur a zvyšok tvoria ostatné pohľadávky, vrátane firiem so sídlom v zahraničí. Na tzv. schránkové firmy pripadá viac ako tretina nezabezpečených pohľadávok.

 

Zabezpečení veritelia majú pohľadávky 31,3 mil. eur, z toho banky 28,3 mil. eur a ostatní zabezpečení 3 mil. eur. Banky ako zabezpečení veritelia sa vzdali 3,5 mil. eur zo svojich pohľadávok v prospech nezabezpečených veriteľov. Tí by tak mali dostať postupne 19,2 mil. eur, teda zhruba 18 % zo svojich pohľadávok. Pôvodne mali dostať iba 15,7 mil. eur, teda 15 %. Banky by z pôvodných pohľadávok 28,3 mil. eur mali po novom získať späť približne 24,8 mil. eur.

 

Pohľadávky nezabezpečených veriteľov voči Váhostavu neprepadnú ani po piatich rokoch, počas ktorých sa bude firma ozdravovať. Budú si môcť potom vymáhať ďalšiu časť pohľadávok do výšky 50 %, teda sumu 33,15 mil. eur z 52,35 mil. eur. Môže to však trvať roky. Na zvyšok pohľadávok nad 50 % budú mať nárok z budúcich ziskov spoločnosti, tá však v posledných rokoch bola v strate.

 

Ak by nezabezpečení veritelia nevyužili tieto dodatočné možnosti získania svojich pohľadávok, budú môcť predať štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke pohľadávky za 50 % hodnoty predbežne do konca tohto roka. Štát bude následne odkúpené pohľadávky vymáhať od Váhostavu. Na získanie pohľadávok nezabezpečených veriteľov chce použiť časť peňazí z osobitného odvodu bánk, tie však boli pôvodne určené pre prípad problémov bankového sektora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies