Váhostav bol podľa analýzy rizikový už pred troma rokmi

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 11:45 • 2 min
Váhostav bol podľa analýzy rizikový už pred troma rokmi

BRATISLAVA – Dlhy hrajú významnú úlohu v ekonomickom zdraví každej firmy i živnostníka. Vysoký dlh na zdravotnom alebo sociálnom poistení tak podľa aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode extrémne zvyšuje riziko bankrotu. Skóringový model, ktorý berie do úvahy niekoľko ukazovateľov, napríklad odhalil, že stavebná firma Váhostav bola riziková už pred troma rokmi.

slovakia

left justify in out

Model je postavený na vzťahu medzi dlhom podnikateľského subjektu voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) a Sociálnej poisťovni (SP) a bankrotom. Analýza slovenskej podnikateľskej základne ukázala, že tieto dlhy majú významný vplyv na ekonomické zdravie fungujúceho podniku alebo živnostníka.

 

"Pokiaľ firma dlží v priemere niekoľko tisíc eur vo VšZP a SP, nemôžeme povedať, že by bola ohrozená bankrotom. Ak však dlh presiahne hranicu 5200 eur, riziko insolvencie sa zvyšuje na 10 %. Pokiaľ je priemerný dlh firmy zhruba 40.000 eur, tak je pravdepodobnosť bankrotu dokonca 25 %, v prípade živnostníka 15 %," zhodnotil analytik Bisnode Michal Řičař na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

K najrizikovejším odvetviam podnikania patrí na Slovensku ťažba, výroba elektriny, vzdelávanie a pohostinstvo. Najstabilnejšie a najmenej rizikové sú firmy, ktoré podnikajú v oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti, nehnuteľností, kultúry a výroby elektriny. Skóringový model podľa spoločnosti varuje podnikateľov, aby si dôsledne a pravidelne preverovali svojich obchodných partnerov, a tým predchádzali potenciálnym stratám.

 

Toto hodnotenie totiž spätne odhalilo rizikovosť Váhostavu, ktorý je dnes v reštrukturalizácii, už pred troma rokmi. Na prvý pohľad síce firma nevykazovala problémy a mala pomerne vysoké tržby, už za rok 2012 však v skóringu získala rizikový rating C. Rovnako bola hodnotená v rokoch 2013 a 2014. „Už dva či tri roky dozadu sme boli schopní skóringom s vysokou pravdepodobnosťou odhadnúť situáciu, ktorá u tejto firmy nasledovala,“ upozornil Řičař.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona