Väčší objem nepopulárnych opatrení treba urobiť už v prvom roku vlády

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:25 • 2 min
Väčší objem nepopulárnych opatrení treba urobiť už v prvom roku vlády

Väčší objem nepopulárnych opatrení treba urobiť už v prvom roku vlády

slovakia

left justify in out

Väčší objem nepopulárnych opatrení a podstatných zmien potrebných pre konsolidáciu verejných financií je potrebné urobiť už v prvom roku vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ.
"Už z princípu celkového ozdravenia, pretože slovenské verejné financie sú v neudržateľnom stave a čím neskôr budú korigované, tým to bude zložitejšie a bolestnejšie. Preto primerané, ale jasné kroky v prvom roku umožnia jasné následné kroky v ďalších rokoch," zdôvodnil po dnešnom rokovaní predsedníctva hnutia. Dodal, že "dobrý gazda nežije na úver, ale vyrovnane hospodári, a toto by mala byť ambícia Slovenska".
Pokiaľ ide o medializované informácie o zjednotení a zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH), Figeľ potvrdil, že ešte prebiehajúce rokovania smerujú k zjednoteniu úrovní DPH. "Zatiaľ nie je rokovanie definitívne uzavreté," upozornil. Zároveň zastáva názor, že ak sa však posunú nižšie sadzby do úrovne tzv. štandardnej, musia byť kompenzované. "Kompenzácie pre sociálne slabšie skupiny je veľmi dôležitou súčasťou balíka," vyhlásil. Konsolidačný balík by mal podľa Figeľa riešiť konsolidáciu spravodlivo a solidárne.
Šéf KDH zároveň poznamenal, že jeho hnutie nepovažovalo tému daní za nedotknuteľnú. "Osobitne tému spotrebných daní," spresnil s tým, že hnutie ju vidí "v spätosti na potrebu celkovej finančnej konsolidácie". Zdroje na konsolidáciu verejných financií by sa mali hľadať podľa neho skôr na strane spotreby a nie práce. "Obhajujeme to, aby sa na Slovensku oplatilo viac pracovať," upozornil.
O zvyšovaní príjmov do štátneho rozpočtu a úsporných opatreniach bude rokovať Koaličná rada v utorok 31. augusta o 17.00 h v sídle SDKÚ-DS. Koaliční partneri sa budú venovať hľadaniu politickej dohody v súvislosti s prípravou rozpočtu na rok 2011.
Úspornými opatreniami, ktoré majú budúci rok priniesť rozpočtu 1,7 miliardy eur, sa Koaličná rada zaoberala aj minulý týždeň v utorok (24.8.). O konkrétnych výsledkoch rokovania lídri presnejšie neinformovali. "Dohodli sme sa, že predložíme komplexne všetky riešenia a nie parciálne časti, ktoré vyvolávajú aj nevôľu a kritiku, mnohokrát oprávnenú. Na návrhoch bude pracovať odborná skupina zložená zo zástupcov koaličných strán," uviedla po minulotýždňovom rokovaní koalície predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Balík úprav v daňovom a odvodovom systéme predstavili už pred dvoma týždňami minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a minister práce Jozef Mihál (SaS) a odvtedy sa stretol s viacerými kritickými reakciami. Ako už Mikloš skôr avizoval, verejný deficit môže tento rok dosiahnuť až 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Nová vláda ho chce v budúcom roku znížiť o 2,5 % HDP, teda asi 1,7 miliardy eur. Približne dve tretiny z tejto sumy majú predstavovať úspory na strane výdavkov, jedna tretina sa má získať zvýšením príjmov štátu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies