Väčšina škôl zostáva zatvorená aj dnes, štrajk pokračuje

NETKY.SK • 27 November 2012, 07:56 • 2 min
Väčšina škôl zostáva zatvorená aj dnes, štrajk pokračuje

Väčšina škôl zostáva zatvorená aj dnes, štrajk pokračuje

slovakia

left justify in out

img

Historicky prvý neobmedzený štrajk zamestnancov škôl pokračuje a aj dnes zostáva väčšina škôl zavretá. V porovnaní s pondelkom (26.11.) sa do prevádzky vracia napríklad niekoľko materských škôl v Košickom kraji, ale aj niektoré ďalšie školy.

Protestné zhromaždenia sa však už zrejme opakovať nebudú. V pondelok (26.11.) vyšli tisíce školských zamestnancov napriek chladnému počasiu do ulíc v Bratislave, Košiciach aj v Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach. Transparentmi a prejavmi z tribún upozorňovali na zlú finančnú situáciu v školstve, aj na to, že nie sú spoločensky docenení.

Odborári nemali v prvý deň štrajku presnejšie údaje o účasti. Zopakovali len odhady, ktoré hovoria, o účasti asi 80 percent zamestnancov základných, asi 70 percent zamestnancov stredných a viac ako piatich percent zamestnancov vysokých škôl. Veľmi nízku účasť zaznamenali odborári v okrese Medzilaborce, kde sa do štrajku nezapojila žiadna základná ani materská škola, v humenskom okrese neučili iba tri základné a materské školy.

Líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek na bratislavskom proteste vyhlásil, že primátor jedného mesta učiteľom bránil zapojiť sa do štrajku. O aké mesto išlo však povedať nechcel.

Deti mohli stráviť deň v centrách voľného času

Mnohé mestá poslúchli ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a pre deti pripravili náhradnú starostlivosť napríklad v centrách voľného času. V prvý deň štrajku však o ne bol minimálny záujem. Návaly nehlásili asi detskí lekári, kde si rodičia v týchto dňoch môžu kvôli štrajku chodiť po potvrdenia. Pri celodennej starostlivosti o deti do desať rokov totiž majú nárok na ošetrovné. Veľa telefonátov a emailov nezaznamenala ani krízová rada na ministerstve školstva. Približne do 16.00 h sa na špeciálne telefónne linky obrátilo asi 15 ľudí telefonicky, na adresu strajk@minedu.sk prišlo 24 mailov. 

Odborárov mal v pondelok (26.11.) prijať Čaplovič, napokon sa stretnutie neuskutočnilo. S lídrom odborového zväzu sa stretol večer v relácii Slovenského rozhlasu. V stanovisku počas dňa zopakoval, že ponuka päťpercentného zvýšenia platov školských zamestnancov v budúcom roku je na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie. 

Premiér pre štrajk zredukoval program návštevy Rumunska

Termín ďalšieho rokovania s predstaviteľmi vlády zatiaľ nie je známy. Premiér však kvôli štrajku zredukoval program oficiálnej návštevy Rumunska. Jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková uviedla, že tak chce vytvoriť "časový priestor na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov". Ficov program v Bukurešti sa začína dnes na obed uvítacím ceremoniálom na Úrade vlády Rumunska. 

Stretne sa s rumunským predsedom vlády Victorom Pontom. Program sa skončí oficiálnym obedom o 13.30 h. Pôvodne avizované stretnutie s prezidentom Rumunska Traianom Basescom a so zástupcami Slovákov žijúcich v Rumunsku je zrušené. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies