Väčšie kompetencie pre P. Pašku napriek výhradám opozície výborom prešli

NETKY.SK • 9 Október 2012, 12:02 • 2 min
Väčšie kompetencie pre P. Pašku napriek výhradám opozície výborom prešli

Väčšie kompetencie pre P. Pašku napriek výhradám opozície výborom prešli

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) bude mať zrejme silnejšie právomoci tak, ako to navrhujú v novele rokovacieho poriadku jeho stranícki kolegovia. Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR za vládny Smer-SD dnes odmietli opozičný pozmeňovací návrh, ktorý mal priznávanie kompetencií zmeniť.
      Podľa navrhovaného znenia novely z dielne Jany Laššákovej (Smer-SD) má šéf parlamentu okrem iného získať právo podávať návrhy na doplnenie bodov do programu schôdze, čo v súčasnosti môžu urobiť najmenej tri poslanecké kluby. Radoslav Procházka (KDH) a Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorí si uvedomujú, že súčasný stav nie je dobrý, navrhli, aby takúto kompetenciu malo najmenej 30 poslancov a možnosť konať by teda získali aj sociálni demokrati. Pôvodný návrh Smeru-SD totiž vnímajú ako koncentráciu moci v rukách jednej osoby. Predseda výboru a spoluator novely Róbert Madej (Smer-SD) však označil opozičné riešenie za technicky náročnejšie a viac sa mu pozdáva, keď to bude môcť urobiť jeden človek.
      Výborom neprešiel ani opozičný pozmeňovací návrh, ktorý rušil navrhovanú kompetenciu pre predsedu parlamentu ukončiť rozpravu pred vystúpením všetkých rečníkov. Laššáková však sľubuje, že táto novinka z jej návrhu vypadne.
      Novela rokovacieho poriadku vznikla preto, lebo vládny Smer-SD aj napriek jasnej väčšine v parlamentne nemá zákonnú možnosť dopĺňať do programu schôdze nové body, keďže je tvorený len jedným poslaneckým klubom. Opozícia tvorená piatimi klubmi takúto možnosť má. Predkladatelia chcú teda doplnením právomocí šéfovi zákonodarného zboru vyvážiť postavenie jednotlivých poslaneckých klubov v parlamente.
      O definitívnej podobe novely rozhodne plénum na októbrovej schôdzi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies