Vadovičová už s miestenkou do Ria, o Metelkovi bude ešte počuť

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 11:10 • 2 min
Vadovičová už s miestenkou do Ria, o Metelkovi bude ešte počuť

BRATISLAVA - Športovci, ktorých zastrešuje Slovenský paralympijský výbor (SPV), sú úspešní na vrcholných medzinárodných podujatiach a svoju prípravu už smerujú na získanie miesteniek a následnú účasť na paralympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Predseda Ján Riapoš očakáva, že v Brazílii by mohlo o dva roky súťažiť 40 až 45 Slovákov. Miestenku pre krajinu zatiaľ vybojovala len strelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá sa stala v Suhle majsterkou sveta vo vzduchovej puške v stoji na 10 m. Na šampionáte zdravotne znevýhodnených športovcov pridala 31-ročná členka SSŠR MV SR aj striebro v ľubovoľnej malokalibrovke 50.

 

"Škoda, že sa nám nepodarilo získať medailu v súťaži družstiev. Naším hendikepom je, že nemáme na tento šport doma vhodné zázemie. Navyše, každý strelec by mal mať svojho asistenta, inak sa tréner na štvordňových pretekoch doslova roztrhá. Máme sa čo učiť od vyspelého sveta," skonštatoval reprezentačný tréner strelcov Jozef Široký. Vadovičová je medzi paralympionikmi jediným profesionálnym športovcom. Ostatní sú riadne zamestnaní a športujú vo voľnom čase, na cesty na súťaže si berú voľno. 

 

Vo výbornej forme je počas tohto roka aj cyklista Jozef Metelka, ktorý na svetovom šampionáte na dráhe v Aguascalientes získal zlato a dvakrát striebro. Na nedávnom Svetovom pohári v Segovii na ceste vyhral časovku. Slováci si zo Segovie odviezli aj tri bronzové medaily, o ktoré sa postarali Simona Matičková v časovke i cestných pretekoch a tandem Vladislav Janovjak a Robert Mitošinka. Metelka pred mesiacom súťažil aj na spoločnom slovensko-českom šampionáte zdravých cyklistov a v časovke za víťazným Janom Bártom, ktorý minulú sobotu bol v tejto disciplíne tretí na Tour de France, na 40 km trati zaostal o 6:15 min. V hodnotení slovenského šampionátu skončil tretí a zdolal mnohých profesionálnych cyklistov. 

 

"Ak všetko v Riu vyjde, meno Metelka by malo rezonovať minimálne medzi slovenskou športovou verejnosťou. Žije v Oxforde, všetko podriadil účasti na paralympijských hrách," povedal predseda SPV Ján Riapoš. Metelku i ďalších cyklistov čakajú o mesiac majstrovstvá sveta na ceste v USA. 

Slovenských športovcov čakajú v najbližšom čase aj ďalšie vrcholné podujatia. V týchto dňoch bojujú o európske tituly lukostrelci Peter Kinik, Marcel Pavlík a Marián Marečák. Plavci budú mať majstrovstvá Európy od 4. augusta v Eindhovene, atléti od 18. augusta vo Swansea. Od 23. do 28. augusta sa Katarína Jobbágyová predstaví na majstrovstvách sveta v paradrezúre v Caen, pätica Ján Riapoš, Rastislav Revúcky, Martin Ludrovský, Peter Mihálik a Richard Csejtey sa zúčastní od 6. do 15. septembra na svetovom šampionáte v stolnom tenise v Pekingu. V čínskej metropole budú Slováci účinkovať od 18. do 27. septembra na majstrovstvách sveta v bocii. 

 

Slovenský paralympijský výbor okrem zabezpečovania účasti športovcov na vrcholných podujatiach predstavuje aj ďalšie aktivity. V nedeľu 24. augusta sa v Smoleniciach uskutoční koncert v rámci XII. ročníka kampane "Na kolesách proti rakovine", ktorej zakladateľom je paralympijský víťaz Radovan Kaufman. Počas leta sa konajú na Remate pri Handlovej kempy Hľadáme talenty, v júni pripravil SPV piatykrát podujatie Paráda na Zelenej vode, na ktorom si stovky návštevníkov mohli vyskúšať rôzne paralympijské športy a absolvovali vedomostné i zábavné súťaže. V rámci XXVI. športových hier v Kováčovej uviedli na knižný trh knihu Jána Riapoša a Evy Bacigalovej "Mal som (vždy) šťastie". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies