Vadí vám nepríjemný pach iných ľudí? Neverili by ste, čo z toho vyplýva

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 07:18 • 2 min
Vadí vám nepríjemný pach iných ľudí? Neverili by ste, čo z toho vyplýva

Ľudia, ktorí majú väčšiu tendenciu si zapchať nos, keď cítia nepríjemný pach z iných ľudí, sú z väčšou pravdepodobnosťou skôr pravicového zmýšľania, píše britský ľavicový denník The Guardian citujúc vedeckú štúdiu.

slovakia

left justify in out

Štúdia tvrdí, že pocit nechutenstva súvisí s ochotou diskriminovať iných a s údajne primitívnou (nie v zlom zmysle slova) potrebou vyhýbať sa neznámym ľuďom alebo prostrediu, z ktorého by mohli dostať nejakú chorobu. "Aj keď je nechuť primitívna emócia, je definitívne zakorenená v našom biologickom prežití, ale dá sa jej čeliť," hovorí doktor Olofsson zo štokholmskej univerzity.

 

Už skoršie štúdie spojovali mieru nechutenstva s politickou orientáciou. Niektoré tvrdili, že konzervatívci vykazujú väčšiu averziu k nechutným scénam. 

 

Vedci uskutočnili výskum medzi 750 ľuďmi, ktorých sa najprv spýtali na otázky súvisiace s ich politickými postojmi a potom na úroveň ich odporu voči rôznym druhom nechutných ľudských prejavov. Odpovede potom porovnali.

 

Podľa výsledkov mali ľudia s pravicovými názormi väčší odpor voči telesným pachom, než ľudia s ľavicovými názormi.

 

Profesor sociálnej psychlógie Roger Giner-Sorolla, ktorý sa výskumu nezúčastnil, sa snaží vysvetliť, že aj podľa dávnejších štúdií môže byť súvislosť medzi tým, že ak ste citliví voči fyzickým nechutnostiam, ste tiež menej tolerantní voči ľuďom z nižšej sociálnej skupiny.

 

Aj keď to štúdia nespomína, výsledky fakticky znamenajú to, že pokiaľ ste ľavičiar, smrad vám nevadí, píše server Stredoevropan.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies