Väčšinu vo vplyvnej iránskej Rade expertov získal Hasan Rúhání a reformisti

NETKY.SK • 29 Február 2016, 09:48 • 2 min
Väčšinu vo vplyvnej iránskej Rade expertov získal Hasan Rúhání a reformisti

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání a jeho proreformní prívrženci získali v iránskej Rade expertov 15 zo 16 miest vyhradených pre kandidátov za hlavné mesto Teherán. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na konečné výsledky sčítania hlasov.

slovakia

left justify in out

Podľa medializovaných správ najviac hlasov vo voľbách do rady expertov získali Rúhání a jeden z jeho predchodcov v úrade, exprezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání.


Iránske ministerstvo vnútra, ktoré dnes oznámilo konečné výsledky volieb do Rady expertov, spresnilo, že umiernení kandidáti získali 59 percent kresiel. Do Rady expertov sa dostalo aj viacero ultrakonzervatívcov, napríklad ajatolláh Ahmad Džannatí; ale jej doterajší predseda, ajatolláh Mohammad Jazdí, zvolený nebol. Voľby do Rady expertov sa konali počas parlamentných volieb, ktoré sa v Iráne uskutočnili uplynulý piatok.


Do Rady expertov sú na osemročné funkčné obdobie počas celoštátneho hlasovania volení 88 zástupcovia duchovenstva, ktorí potom de facto určujú základné smerovanie iránskej vnútornej aj zahraničnej politiky. Rada expertov je v Iráne veľmi vplyvným orgánom - jej členovia formulujú odporúčania pre vedenie krajiny a vyberajú najvyššieho duchovného vodcu krajiny.


Ako konštatovala agentúra DPA, výsledky volieb do Rady expertov povedú k zásadnému zníženiu vplyvu ultrakonzervatívneho duchovenstva a interpretujú sa aj ako prejav podpory iránskych voličov svojmu proreformnému prezidentovi, ktorý súhlasil s výrazným oklieštením iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií uvalených na Irán Západom. Reformistickí kandidáti získali aj 30 kresiel v iránskom parlamente vyhradených pre Teherán. Celkové oficiálne konečné výsledky volieb do iránskeho parlamentu oznámia neskôr.


Takmer 55 miliónov oprávnených iránskych voličov rozhodovalo uplynulý piatok o zložení 290-členného parlamentu a tiež 88-člennej Rady expertov. Piatkové voľby v Iráne boli vnímané ako referendum o politike prezidenta Rúháního, ktorého popularitu posilnila práve jadrová dohoda. Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom a stúpencom tvrdej línie, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona