Väčšinu škôd v domácnostiach spôsobujú živly

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 13:52 • 2 min
Väčšinu škôd v domácnostiach spôsobujú živly

BRATISLAVA - Hustý dážď, silný vietor či oheň môžu človeka prekvapiť a spôsobiť nemalé škody. Podľa štatistík ČSOB Poisťovne je až 82 % hlásených škôd spôsobených prírodným živlom.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Peter Ripka z ČSOB Poisťovne, 8 % sú škody z odcudzenia a vandalizmu, 4 % predstavuje zodpovednosť za škodu a zvyšok tvoria škody na strojoch a na skle.

 

Veľké škody spôsobujú požiare a z vyplateného poistného plnenia pri živelných škodách tvoria takmer polovicu (46 %). Menšie škody rádovo do 2000 eur tvoria „malé domáce“ požiare. Poisťovňa eviduje hlásenia typu "pri varení vzbĺkol olej", "pri varení som zaspal" a pod. Časté sú aj prípady požiarov počas vianočných sviatkov spôsobené horiacimi sviečkami.

 

Po ohni nasledujú škody spôsobené vodou s objemom vyplatených peňazí 27 %, pričom početne tvoria viac než tretinu škôd. Najčastejšou príčinou vytopenia sú prasknutý ventil na umývačke, na prívode vody pod umývadlom, prasknutá prívodná hadica do WC, poškodený radiátor alebo kotol či bojler.

 

Pri krádežiach a vlámaniach sa škody pohybujú do 10.000 eur. Najčastejšie vchádzajú zlodeji cez vypáčené vchodové dvere, vchod na terase, cez zadné dvere alebo pivničné okno a odcudzia hotovosť, šperky či elektroniku. Poisťovňa eviduje aj vykradnuté garáže s odcudzenými kolesami a iným autopríslušenstvom, kosačkami, či motorovými pílami a bicyklami. Kurióznym prípadom je vlámanie do chatky, kde páchateľ ukradol síce len tri kusy salámy, ale na vypáčených dverách a zárubni spôsobil škodu za 510 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona