Väčšina Židov si myslí, že osady na okupovanom území sú dobré pre bezpečnosť Izraela

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 14:02 • 2 min
Väčšina Židov si myslí, že osady na okupovanom území sú dobré pre bezpečnosť Izraela

TEL AVIV - Väčšina izraelských Židov si myslí, že pokračujúce budovanie židovských osád na Západnom brehu pomáha bezpečnosti Izraela. Vyplýva to z výsledkov prieskumu amerického inštitútu Pew Research Center.

slovakia

left justify in out

Tento inštitút, ktorý sídli v USA a venuje sa sociologickým problémom, demografii a prieskumom verejnej mienky, zistil, že 42 percent izraelských Židov považuje výstavbu židovských osád v Predjordánsku za užitočnú, zatiaľ čo ďalších 30 percent si myslí, že táto politika škodí.

 

Väčšina štátov sveta považuje rozširovanie židovských osád na vojnou získanom území za nelegálne a za prekážku pre dosiahnutie mieru. K publikovaným záverom dospel Pew Research Center na základe analýzy odpovedí viac ako 5600 respondentov. Prieskum sa uskutočnil od októbra 2014 do mája 2015, jeho výsledky boli zverejnené dnes.

 

Vyplynula z nich tiež súvislosť medzi politickou orientáciou respondentov a ich postojom k budovaniu osád. Ich výstavbu podporilo 62 percent prívržencov pravice a len 13 percent sympatizantov ľavice. Na otázku, či by Izrael mohol v mieri koexistovať s palestínskym štátom, odpovedalo kladne 29 percent pravicovo orientovaných respondentov, ale v tábore ľavice s týmto tvrdením súhlasilo až 86 opýtaných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies