Väčšina voličov USA si vyberá kandidáta podľa toho, že sa jej nepáči ten druhý

NETKY.SK • 22 September 2016, 09:30 • 2 min
Väčšina voličov USA si vyberá kandidáta podľa toho, že sa jej nepáči ten druhý

WASHINGTON - Asi tretina z amerických voličov, ktorí v amerických prezidentských voľbách podporujú demokratku Hillary Clintonovú a republikána Donalda Trumpa, sa rozhodla v prvom rade podľa toho, že sa jej nepáči ten druhý kandidát. Ukázali to dnes výsledky prieskumu skupiny Pew Research Center, o ktorých informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto prieskumu 33 percent Trumpových stúpencov uvádza, že hlavný dôvod, prečo ho podporujú, je ten, že on nie je Clintonová. Podobne 32 percent stúpencov Clintonovej uviedlo, že ju podporuje práve preto, že nechcú za prezidenta Trumpa.

 

Rovnaké percento Clintonovej stúpencov uvádza jej politické skúsenosti ako hlavný dôvod, prečo za ňu budú hlasovať vo voľbách, zatiaľ čo 27 percent stúpencov Trumpa si ho vybralo, pretože je politický outsider a oni veria, že prinesie zmenu. Pre jeho postoje si Trumpa zvolilo 26 percent opýtaných.

 

Nestranné Pew Research Center označilo tieto názory za príznaky negatívnej kampane a poznamenalo, že väčšina stúpencov oboch prezidentských kandidátov vyjadrila v súvislosti so svojím kandidátom obavy. Trumpových stúpencov trápi jeho charakter a osobnosť a stúpenci Clintonovej majú zasa obavy ohľadne jej čestnosti a jej spojenia s podnikateľmi v úzadí.

 

Iba 11 percent opýtaných povedalo, že by boli nadšení, ak by prezidentské voľby 8. novembra vyhral Trump, v prípade Clintonovej sa takto vyjadrilo 12 percent respondentov.

 

Pew Research Center uskutočnil prieskum v dňoch 16. augusta až 12. septembra a zahrnul doň 4500 dospelých, pričom tolerancia možnej odchýlky je 2,4 percenta, napísala tlačová agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona