Väčšina svedkov v procese s Norou Mojsejovou dnes odmietla vypovedať

NETKY.SK • 6 Október 2015, 10:39 • 2 min
Väčšina svedkov v procese s Norou Mojsejovou dnes odmietla vypovedať

BRATISLAVA - Piati z ôsmich predvolaných svedkov prišli dnes vypovedať na proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou Mojsejovou, ktorá je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane. Spolu s ňou je obžalovaných v tejto kauze na Okresnom súde Bratislava 1 ďalších päť osôb.

slovakia

left justify in out

Väčšina z predvolaných svedkov však využila dnes svoje právo a odmietli vypovedať, keďže sú v príbuzenskom vzťahu s jedným z obžalovaných. Podobne vypovedať odmietla v pondelok 5. októbra aj sestra Eleonóry Mojsejovej a ďalší svedok, ktorý by si mohol výpoveďou zase privodiť trestné stíhanie. Podnikateľka sa dnes na hlavné pojednávanie rovnako ako v pondelok dostavila.

 

Skoré uzavretie kauzy sa neočakáva, keďže v prípade figuruje až približne 70 svedkov a súd ich doteraz vypočul 22. Proces by mal pokračovať aj v stredu a vo štvrtok (7. - 8. 10.).

 

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra Mojsejová v marci minulého roka uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

 

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra Mojsejová s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre Mojsejovej podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra Mojsejová, Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

 

Iný súd - Krajský súd v Košiciach koncom januára tohto roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru Mojsejovú, obžalovaná bola zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona