Väčšina Slovákov vníma Vianoce hlavne ako rodinné sviatky

NETKY.SK • 17 December 2015, 16:14 • 2 min
Väčšina Slovákov vníma Vianoce hlavne ako rodinné sviatky

BRATISLAVA - Väčšina obyvateľov Slovenska (74 percent) vníma Vianoce hlavne ako rodinné sviatky. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra TNS Slovakia v októbri tohto roka na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu sú Vianoce pre viac ako polovicu opýtaných (55 percent) pokojné sviatky. Pre približne dve pätiny respondentov (38 percent) sú to sviatky tradičné. Niektorí Slováci vnímajú podľa prieskumu Vianoce aj ako sviatky zasnežené (27 percent), náboženské (20 percent), ale aj finančne náročné a stresujúce (oba prívlastky po 11 percent). Dve tretiny (69 percent) obyvateľov Slovenska si čaro Vianoc začínajú uvedomovať v decembri, pričom jedna tretina (33 percent) ich začína prežívať až týždeň pred Vianocami. Druhá tretina (36 percent) už od začiatku adventu. S príchodom adventu si Vianoce uvedomujú skôr ženy a ľudia vo veku 45 – 54 rokov.

 

Z prieskumu vyplýva tiež, že len päť percent ľudí prežíva Vianoce od obdobia, kedy sa v televízii odvysielajú prvé vianočné reklamy, čo je približne od polovice októbra. Príchod Vianoc si uvedomí až na Štedrý deň 24 percent opýtaných, a to najmä muži.

 

Slováci podľa prieskumu preferujú umelý stromček, rozhodne sa preň 75 percent opýtaných. Živý stromček si tento rok plánuje kúpiť pätina (21 percent) respondentov, pričom 13 percent si kúpi živý zrezaný stromček, tri percentá kúpia stromček v kvetináči a päť percent si ho pôjde odrezať do lesa. Živý stromček kupujú skôr ľudia z veľkých miest a vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona