Väčšina Slovákov si želá zomrieť rovnakým spôsobom

NETKY.SK • 18 Október 2016, 13:44 • 2 min
Väčšina Slovákov si želá zomrieť rovnakým spôsobom

BRATISLAVA - Na Slovensku zomiera ročne približne 52.000 ľudí. Väčšina z nich (64 percent) umiera v nemocnici alebo v inom sociálnom zariadení, nezriedka osamote. Pritom takmer 80 percent Slovákov si želá, aby koniec svojho života prežili doma, v kruhu blízkych. Zistil to prieskum neziskovej organizácie Viaticus. TASR o tom informovala Gabriela Patkolová zo SKPR Strategies.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu až dve pätiny Slovákov sa v súvislosti s umieraním najviac obávajú bolesti a odlúčenia od blízkych. "Až 82 percent respondentov je presvedčených, že o ťažko chorého umierajúceho človeka sa najlepšie postará jeho rodina s podporou profesionálov," uviedla.

 

Na základe prieskumu 55 percent respondentov ešte nikdy nehovorilo o svojich prianiach, ako by malo byť o nich postarané v posledných chvíľach života. Ako dôvod uvádzajú mladí ľudia skôr neopodstatnenosť témy a starší nechcú strašiť svoje okolie. Ďalšia pätina sa bojí, že by si tým smrť privolala (22 percent). "Paradoxne pritom väčšina chce mať pred smrťou svoje záležitosti vysporiadané – mať vyriešené finančné otázky (80 percent), rozlúčiť sa s blízkymi (89 percent) a cítiť sa pripravený (77 percent)," povedala.

 

"Až tri pätiny lekárov a zdravotných sestier považuje za ťažké nadviazať vzťah s terminálne chorým človekom, dokonca 38 percent z nich neschvaľuje prítomnosť rodiny pri umierajúcom človeku. Na oznamovanie zlých správ v realite nie je viac ako 15 minút. Koniec nášho života je potom v rukách tých, ktorí o nás vedia málo a nepoznajú naše priania ani hodnoty," uviedla Lucia Kondáš, spoluzakladateľka organizácie.

 

Štúdia prebehla na reprezentatívnej vzorke Slovákov vo veku 18 až 65 rokov prostredníctvom internetu a súčasne na vzorke lekárov a sestier podľa špecializácií.

Ďalší zo zakladateľov organizácie Ján Gajdoš priblížil, že cieľom organizácie je mapovanie súčasného stavu, osveta a podpora riešení, ktoré vrátia téme umierania a smrti dôstojné a primerané miesto v spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies