Väčšina Slovákov si nepamätá úrok na svojom spotrebnom úvere

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 11:13 • 2 min
Väčšina Slovákov si nepamätá úrok na svojom spotrebnom úvere

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov si nepamätá, aký úrok na svojom spotrebnom úvere má. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu Sberbank Slovensko, vyjadrilo sa tak 59 % spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Zaujíma ich však úrok a chcú ho čo najnižší. Takmer polovica respondentov by pri spotrebnom úvere najradšej vedela výšku úroku už hneď na začiatku procesu. Ďalšia vyše tretina by chcela čo najnižší úrok, aj keby musela čakať na schválenie pôžičky dlhšie.


"Je prekvapivé, že šesť z desiatich spotrebiteľov si nepamätá, akú sadzbu majú na svojej pôžičke, hoci ju považujú za jedno z najdôležitejších kritérií pri výbere. Oberajú sa tak o možnosť ušetriť, keďže sa nevedia zorientovať, či je v porovnaní s aktuálnymi ponukami na trhu ich úver ešte stále výhodný," skonštatoval produktový manažér Sberbank Slovensko Marián Zemjanek. Spotrebitelia, konkrétne 38 % respondentov, si totiž podľa prieskumu často nie sú istí ani tým, či dostali taký výhodný úrok, aký banka v tom čase ponúkala.


Zemjanek pripomína, že úroková sadzba je jeden z hlavných parametrov, ktorý ovplyvňuje výšku celkových nákladov pri úverových produktoch, no zďaleka nie je jediným. Veľkú váhu majú aj ďalšie benefity. "V prípade spotrebných úverov môže dodatočný benefit ponúknutý bankou nakoniec rozhodnúť o výhodnosti pôžičky viac, ako samotný úrok. Dôležité je preto porovnávať ponuky na trhu nielen podľa sadzby, ale aj podľa výhod," dodal Zemjanek.


Sberbank Slovensko uskutočnila prieskum formou dotazníka na vzorke 713 respondentov od 11. decembra minulého roka do 11. januára tohto roka. Do prieskumu sa mohla zapojiť verejnosť bez ohľadu na príslušnosť k banke.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies