Väčšina Slovákov považuje euro za výhodné

NETKY.SK • 10 December 2013, 14:41 • 2 min
Väčšina Slovákov považuje euro za výhodné

BRATISLAVA - Jednotnú európsku menu vnímajú Slováci ako výhodnú. V prieskume, ktorý pre Poštovú banku na vzorke 500 respondentov zrealizovala v novembri agentúra 2muse, tento názor vyjadrilo 64 % opýtaných.

slovakia

left justify in out

"Slovensko ako prvá krajina z východného bloku zavedením eura zavŕšila všetky integračné procesy. Slováci sú po piatich rokoch so spoločnou európskou menou spokojní," uviedol na utorkovej tlačovej besede poradca generálneho riaditeľa Poštovej banky a bývalý splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát. Najpozitívnejšie podľa prieskumu vnímajú euro ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Negatívne hodnotí euro 27 % opýtaných, pričom ide skôr o ľudí s nižším príjmom a bez maturity. V roku 2008 napríklad považovalo zavedenie eura za nevýhodné takmer 50 % Slovákov.

Poštová banka ďalej na základe prieskumu Eurobarometer z novembra tohto roku uviedla, že 21 % Slovákov sa vďaka zavedeniu eura cíti viac ako Európania a 47 % Slovákov euro výrazne uľahčuje cestovanie do krajín eurozóny. Navyše 30 % opýtaných podľa prieskumu uviedlo, že im euro znížilo náklady bankových služieb pri návšteve iných krajín EÚ. Prijatie eura na Slovensku sprevádzali podľa Igora Baráta obavy, že ľudia budú potrebovať mešce na mince a zažijú psychologický šok zo zmeny meny. Tie sa však nakoniec nepotvrdili, pretože platiť v hotovosti eurobankovkami nerobí problém 86 % Slovákom a s mincami si ľahko poradí 68 % opýtaných. Prepočítavanie eura na pôvodnú menu pretrváva len pri väčších nákupoch, ako je napríklad kúpa domu alebo auta. Pri bežných nákupoch prepočítava na pôvodnú menu už len 40 % obyvateľov. 

Očakávania o tom, že Slovensko nezvládne prechod na euro, či to, že spoločná európska mena prinesie zdražovanie, sa podľa Igora Baráta nepotvrdili. "Boli sme prvá krajina, kde bezprostredne po zavedení eura inflácia nielen že nestúpla, ale dokonca klesla," povedal Barát. Ako však následne dodal, tieto údaje nie je možné preceňovať. Nominálne údaje za prvé mesiace roka 2009 po zavedení eura boli podľa Baráta výsledkom globálnych ekonomických procesov a protiinflačnej politiky domácej vlády, ktoré spôsobili pokles inflácie o drobné desatiny percenta. 

Zavedenie eura na Slovensku ovplyvnilo podľa Poštovej banky aj bezhotovostný platobný styk. Od roku 2008 vzrástol na základe údajov Slovenskej bankovej asociácie objem platieb kartou na platobných POS termináloch o 58 % a počet transakcií až o 141 %. Ako uviedla Poštová banka, ľudia sa naučili viac platiť kartou a platia ňou čoraz nižšie sumy. Kým pred piatimi rokmi zaplatili podľa banky zákazníci kartou za jeden nákup v priemere viac ako 36 eur, dnes za jeden nákup zaplatia kartou necelých 29 eur. Pri výbere hotovosti z bankomatu sa návyky Slovákov podľa banky tiež postupne menia. Vo všeobecnosti sa ročne zrealizuje menej výberov z bankomatov, avšak priemerná suma výberu sa zvýšila o viac ako 30 eur. 

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu 20 rokov. Svoje služby poskytuje na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Vlastnú sieť banky tvorí 42 pobočiek a jej klienti majú zároveň k dispozícii 149 bankomatov. Ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies