Väčšina Slovákov odpad triedi, najviac však plasty a papier

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:37 • 2 min
Väčšina Slovákov odpad triedi, najviac však plasty a papier

BRATISLAVA - Aspoň nejaký druh odpadu triedi vo svojej domácnosti 88 percent Slovákov, pričom najčastejšie patria medzi recyklované suroviny plasty a papier, veľmi často taktiež sklo. Vyplýva to z prieskumu Slovenského národného panela, ktorý sa zaoberá internetovými prieskumami verejnej mienky.

slovakia

left justify in out

Na internetovom prieskume sa zúčastnilo 500 respondentov z aktívnej internetovej populácie vo veku 18-65 rokov. "Plasty v domácnosti triedi 98 percent respondentov, papier 90 a sklo 86 percent," informoval Rudolf Dymák, ktorý zastupuje projekt Slovenský národný panel. Ako dodal, necelá polovica respondentov recykluje kovy, viac ako tretina tetrapaky (38 percent) a bioodpad triedi takmer každý tretí respondent.

 

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, muži i ženy sa k recyklácii stavajú rovnako, počet recyklujúcich stúpa s rastúcim vekom. "Zatiaľ čo v skupine respondentov vo veku 18-24 rokov triedi odpad 81 percent opýtaných, vo vekovej skupine 55+ je to 95 percent a viac," uviedol Dymák.

 

V rámci Slovenska sú najzodpovednejšími regiónmi v otázke recyklácie kraje Nitriansky a Žilinský, kde záujem recyklovať odpad prejavuje najmenej 95 percent opýtaných.

 

Tých, ktorí nerecyklujú, je podľa prieskumu v slovenskej internetovej populácii len 12 percent. Viac ako polovica z nich odpovedala, že to nerobí pre to, že nemá vo svojom okolí vhodné kontajnery. Druhej najpočetnejšej skupine prekáža neporiadok, ktorý sa doma tvorí skladovaním odpadu. To, že recyklovanie nemá zmysel, si myslí 15 percent z tých, ktorí to nerobia a 13 percent priznáva, že sú na triedenie odpadu príliš leniví.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies