Väčšina Slovákov obviňuje zo svojich dlhov seba

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 12:46 • 2 min
Väčšina Slovákov obviňuje zo svojich dlhov seba

BRATISLAVA - Väčšina zadlžených Slovákov obviňuje zo svojich dlhov len seba. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorý sa vo februári a marci tohto roka uskutočnil na vzorke 800 respondentov. Agentúru SITA o tom informovala Alexandra Kostřícová, account manager spoločnosť KRUK.

slovakia

left justify in out

Väčšina respondentov (69 %), čo sú ľudia s nižším príjmom a vzdelaním, si myslí, že sa zadlžujú ľudia, ktorí sa dostali do ťažkej životnej situácie, resp. precenili svoje finančné možnosti, avšak majú záujem svoje dlhy splácať. Naopak, ľudia s vyšším príjmom a vzdelaním, prevažne vysokoškoláci a podnikatelia si myslia, že sa zadlžujú tí, ktorí nemajú v úmysle svoje dlhy splácať a veriteľom sa tak vyhýbajú. 

Z prieskumu ďalej vyplýva, že stres z finančnej situácie svojej domácnosti nepociťujú takmer tri štvrtiny (73 %) respondentov. V tejto kategórii sú zastúpení ľudia s vyšším vzdelaním, podnikatelia a slobodní ľudia. Naopak, vyše štvrtina oslovených účastníkov prieskumu (26 %) priznáva, že je v strese a obáva sa o finančné zabezpečenie seba i svojej rodiny. V tejto kategórii sú zastúpení ľudia s nižším vzdelaním, ľudia mimo ekonomickú aktivitu, či rozvedení. 

Takmer tri štvrtiny respondentov (73 %) by v prípade, ak by boli zadlžení a kontaktovala ich inkasná agentúra, spolupracovali s ňou. Takmer štvrtina respondentov (23 %) by v tomto prípade s inkasnou agentúrou vôbec spoluprácu nenadviazala a snažila by sa vyhnúť splateniu dlhu. Najčastejšie zastúpenie v tejto kategórii majú ľudia mimo ekonomickej aktivity, typicky nezamestnaní, študenti a matky na rodičovskej dovolenke. 

Väčšina respondentov by v prípade, ak by nemala dostatok financií na zaplatenie účtov alebo splátok úveru, očakávala od spoločnosti zaoberajúcej sa správou pohľadávok návrh splátkového kalendára, ktorý by im umožnil splatenie dlhov v sumách, ktoré si môžu dovoliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona