Väčšina prezidentských kandidátov vidí nezáujem politikov o životné prostredie

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 17:20 • 2 min
Väčšina prezidentských kandidátov vidí nezáujem politikov o životné prostredie

BRATISLAVA - Väčšina kandidátov na prezidenta je presvedčená, že životnému prostrediu by mala byť venovaná väčšia pozornosť.

slovakia

left justify in out

Takýto výsledok ukázal prieskum, ktorý uskutočnila Zelená koalícia mimovládnych organizácií.
      

Zelená koalícia oslovila ôsmich prezidentských kandidátov s najvyššími preferenciami s anketou zameranou na otázky životného prostredia. Odpovedali všetci, okrem Roberta Fica, priblížil koordinátor koalície Roman Havlíček.
      

„Prieskum ukázal, že väčšina oslovených kandidátov považuje problémy životného prostredia za dlhodobo odkladané a podceňované,“ zhrnul výsledky ankety Havlíček.
      

Väčšina kandidátov podľa neho vidí nedostatok záujmu politikov a verejnosti o životné prostredie. „Niektorí sa vyjadrili, že ide dokonca o neúctu a preferovanie záujmov biznisu na úkor prírody a životného prostredia,“ doplnil. 
      

Havlíček priblížil, že viacerí kandidáti považujú existujúci právny rámec v otázke prístupu verejnosti k informáciám a v otázke účasti v konaniach a prístupu k spravodlivosti vo veciach životného prostredia za dostatočný. Avšak len na papieri, problematické je potom vymáhanie týchto práv, čo súvisí so všeobecnou situáciou v justícii a verejnej správe.
      

Jednou z piatich anketových otázok bolo, či kandidáti v prípade zvolenia budú komunikovať s expertmi tretieho sektora. Gyula Bárdos považuje mimovládne organizácie za „akýsi zvonec, signalizačné zariadenie, ktoré sa ozýva už aj pri náznaku problémov“.
      

Ján Čarnogurský sa v prípade zvolenia mieni pravidelne stretávať so zástupcami zelených mimovládok. Pavol Hrušovský bude otvorený akejkoľvek diskusii a nemieni mlčať, ak vzniká v spoločnosti konflikt. Nebude pritom rozlišovať, "či ide o predstaviteľov akejkoľvek vlády, ochranárskych združení, podnikateľov, učiteľov, lekárov, športových zväzov a ďalších".
      

Podľa Andreja Kisku stav životného prostredia veľa napovedá o stave spoločnosti. Neodsúval by preto túto tému na vedľajšiu koľaj, „ako to doteraz robili viacerí predstavitelia štátu“. Milan Kňažko by si v prvom rade našiel odborné zázemie, aby mohol o problémoch životného prostredia diskutovať fundovane. Chce totiž, aby to „neboli len formálne debaty“.
      

Helena Mezenská vytvorí poradný tím, ktorý si nevie predstaviť „bez zástupcov, ktorí sa z presvedčenia a lásky venujú ochrane prírody a životného prostredia“. Radoslav Procházka sa mieni ako prezident stretávať s expertmi zelených mimovládok „pravidelne, intenzívne a rád“. Tvrdí, že mu vždy záležalo „na kompetentnom výkone verejnej služby a to sa bez kvalifikovaného expertného zázemia nedá dosiahnuť“.
      

Zelená koalícia mimovládnych organizácií vznikla v roku 2013 ako platforma neziskových organizácií venujúcich sa ochrane životného prostredia. Jej členmi sú Bratislavské regionálne ochranárske združenie, Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, DAPHNE Inštitút aplikovanej ekológie, Greenpeace Slovensko, Ochrana dravcov na Slovensku, Priatelia Zeme-SPZ, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Združenie Slatinka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies