Väčšina podaní súvisí s traumou detí z rozpadu manželstva, tvrdí Tomanová

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 13:27 • 2 min
Väčšina podaní súvisí s traumou detí z rozpadu manželstva, tvrdí Tomanová

BRATISLAVA - Prevažná väčšina podaní doručených komisárke pre deti v roku 2017 smeruje k problematike úpravy práv a povinností rodičov, teda styku rodičov a detí, kde rodičia nie sú dostatočne empatickí k svojim deťom a nie sú schopní do dôsledkov chápať traumu detí z rozpadu manželstva či partnerstva rodičov. Vyplýva to zo Správy o činnosti komisárky pre deti za rok 2017.

slovakia

left justify in out

Komisárka a zamestnanci úradu riešia viac ako 560 živých prípadov. V 63 prípadoch sa zúčastnili na konaní súdov v záujme detí v celej SR. ,,Považujeme za dôležité zdôrazniť, že nejde o jednorazovú účasť, ale opakovanú, keďže okrem samotného konania vo veci rodičia podávajú množstvo návrhov na neodkladné opatrenia. Ak pridáme odvolacie konania, dostaneme sa k štyrom až piatim účastiam na súdoch v jednom prípade dieťaťa. Dovolím si pripomenúť, že niektoré konania sa ťahajú viac rokov. Negatívnym javom sú aj opakované psychologické i psychiatrické súdnoznalecké vyšetrenia detí. Deti sa bránia množstvu sedení u psychológov z úradu prace, sociálnych veci a rodiny, terapeutov resp. súdnych znalcov, ktorých navrhuje otec i matka dieťaťa,“ uviedla v správe komisárka pre deti Viera Tomanová.

Časť správy je venovaná aj právu dieťaťa vyrastať a vyvíjať sa v podmienkach, ktoré im umožnia dosiahnuť čo možno najvyššiu úroveň zdravotného stavu. Ide o právo detí na zdravie definované Dohovorom OSN o právach dieťaťa. Táto časť je zameraná na vybrané okruhy týkajúce sa zdravia či preventívnej starostlivosti o deti počas vývinu. Výber bol výrazne ovplyvnený aj výsledkami monitorovania vo vybraných detských domovoch, resocializačných strediskách, domovoch sociálnych služieb. V materiáli sú zahrnuté aj viaceré odporúčania, ktorých realizácia by posilnila ochranu práv a právom chránených záujmov detí, teda tých, ktorých názor patrí k najslabšie vypočutým a ich sila ich radí k najbezbrannejším členom našej spoločnosti. Práva detí, ktoré sú garantované ratifikáciou Dohovoru, často nedodržiavajú práve ich najbližší, teda tí, ktorých najviac milujú, uvádza sa v správe.

Osobitnou agendou komisárky v roku 2017 boli prípady generačnej chudoby detí, nedostupnosti bývania alebo aspoň prístrešia, nedostatočných sociálnych služieb rodičom s deťmi, či už ide o sociálne služby vo vzťahu k deťom so zdravotným postihnutím, ale aj služieb krízovej intervencie. Dôležitou oblasťou, ktorá si vyžaduje ráznejší zásah štátnej správy ako aj miestnej či regionálnej samosprávy, je dostupnosť výchovy a vzdelávania pre deti so zdravotným postihnutím. Ako sa v správe ďalej uvádza, tejto problematike bude venovaná osobitná pozornosť v roku 2018.

Záverom správa konštatuje, že v pláne úloh je pokračovanie monitorovania dodržiavania práv detí v detských domovoch, krízových či resocializačných strediskách, zariadeniach sociálnych služieb a centrách krízovej intervencie. Dôležitým cieľom pre rok 2018 je prispieť k riešeniu šikany počas povinnej školskej dochádzky.

Správa o činnosti komisárky pre deti vychádza predovšetkým z podaní doručených komisárke pre deti priamo od detí, ale aj od iných fyzických či právnických osôb. Súčasťou tohto materiálu sú aj výsledky vlastného monitorovania dodržiavania práv detí v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov, v detských domovoch a v resocializačných strediskách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies