Väčšina opozičných strán neplánuje nahradiť zrušený Deň otvorených dverí v parlamente

NETKY.SK • 22 August 2014, 12:34 • 2 min
Väčšina opozičných strán neplánuje nahradiť zrušený Deň otvorených dverí v parlamente

BRATISLAVA - Väčšina opozičných poslaneckých klubov neplánuje na 1. septembra aktivity, ktoré by nahradili zrušený Deň otvorených dverí (DOD) v Národnej rade SR. Viacerí v tento deň ale budú v parlamente a v prípade, že sa na nich ľudia obrátia, prevedú ich priestormi zákonodarného zboru.

slovakia

left justify in out

"Ja budem 1. septembra v parlamente a prípadných záujemcov prevediem. Bude aj program, folklórne vystúpenie, a pohostenie," avizoval nezaradený Alojz Hlina. Mrzí ho, že sa opozícia nevie spojiť a naplno využiť chybu, ktorú podľa neho urobil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), keď DOD zrušil. Nad vlastným DOD rozmýšľa aj klub OĽaNO.
      

KDH sa na DOD pripravovalo, ale pretože je zrušený, neplánuje nič špeciálne. Pavol Zajac bude v parlamente a keď ľudia budú chcieť, rád sa s nimi stretne. Zároveň spochybnil ekonomické dôvody, ktorými parlament vysvetlil zrušenie DOD. "Aktivity si hradil klub KDH z vlastného rozpočtu, nevidím preto veľké náklady pre NR SR. Ekonomické dôvody sa mi nezdajú hlavnými," uviedol Zajac.
      

Most-Híd tiež neplánuje žiadne aktivity na 1. septembra. "Predstavitelia Mostu-Híd priebežne organizujú pre širokú verejnosť prehliadky parlamentu a stretnutia s poslancami," povedal pre TASR hovorca strany Gabriel Gilányi. Ľudovítovi Kaníkovi z SDKÚ-DS neprekáža, že DOD 1. septembra nebude. Mal by sa však podľa neho konať 17. novembra. "Je to oveľa lepší dátum," uviedol. Pripomenul, že vtedy sa bojovalo za slobodu a demokraciu. Tento dátum považuje za vhodnejší aj SaS. Richard Sulík svojho času ako predseda parlamentu DOD presunul z 1. septembra na 17. novembra. Smer-SD ho za to kritizoval.
      

DOD parlament zrušil kvôli šetreniu. Pritom na ďalšiu rekonštrukciu paláca a objektov v areáli Bratislavského hradu by mal dať 26,1 milióna eur. Avizovaná bola koncom mája aj súťaž na nákup kobercov, kde bola odhadovaná suma viac ako 240.000 eur. Začiatkom roka pribudli v parlamente aj opatrenia, ktoré obmedzujú novinárom a verejnosti pohyb po priestoroch NR SR. Stáli tisícky eur.
      

Paška ešte vlani hovoril, že DOD je dobrá akcia. "Keď sa stretávam s ľuďmi, tak stále mám pocit, akoby nazerali na svojich reprezentantov a na inštitúcie ako na nejaké tabu. Akoby to bolo opradené nejakým rámcom, ktorý je pre ľudí neprístupný. A každé takéto podujatie má ľudský rozmer. Ľudia prídu, môžu to tu ohmatať, pozrieť, pýtať sa," uviedol vtedy pre TASR Paška.
      

Politici sa zhodujú, že parlament treba ľuďom približovať. Viaceré inštitúcie svoje DOD pravidelne organizujú. Výnimkou nie je ani Úrad vlády SR. Svoje brány verejnosti otvoril aj tento rok a premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že tradíciu neporuší ani o rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona