Väčšina opozičných návrhov v parlamente neprešla, poslanci neprelomili ani Kiskove veto pri novele Obchodného zákonníka

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:43 • 2 min
Väčšina opozičných návrhov v parlamente neprešla, poslanci neprelomili ani Kiskove veto pri novele Obchodného zákonníka

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes na druhýkrát neschválili novelu Obchodného zákonníka, ktorú parlamentu vrátil prezident SR Andrej Kiska. Novelu pri hlasovaní podporilo 75 poslancov, na prelomenie veta je potrebných minimálne 76 hlasov.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu navrhovala, aby právnu normu snemovňa neprijala ako celok. "Zámer novely Obchodného zákonníka je krokom správnym smerom. Ale v podobe, v akej je upravený v schválenom zákone, je čiastkový, nekomplexný a nedostatočný," vysvetlil svoje veto Kiska.

 

Jedným zo základných cieľov novelizácie Obchodného zákonníka bolo popri zakladaní spoločností so základným imaním 1 euro, sprísnení podmienok pre tvorbu a udržanie základného imania aj prepracovanie povinností členov štatutárnych orgánov obchodných spoločností. 
 

Väčšia ochrana odberateľov plynu v parlamente neprešla

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Chren a Juraj Miškov neuspeli dnes v parlamente so svojím návrhom, aby sa zaviedla subjektívna zodpovednosť za škodu spôsobenú neoprávneným odberom plynu. Túto zmenu navrhovali v novele zákona o energetike, ktorej cieľom bolo chrániť odberateľa, ktorý tak aj naďalej bude musieť takúto škodu dodávateľovi nahradiť, aj keď ju sám nezavinil.

 

KDH nepresadilo jasné pravidlá pre lobing

Ambícia KDH dať lobingu jasné pravidlá nevyšla. Plénum dnes nepodporilo ich zákon o lobingu, ktorý mal zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť mal aj sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti.

 

Rodičia nebudú mať garantované miesta v škôlkach

Rodičia nebudú mať zákonom garantované miesto v škôlkach pre svoje deti. Poslanci dnes totiž odmietli zákon o zabezpečení predškolskej starostlivosti z dielne Miroslava Beblavého (nezaradený).

 

Zmeny v zákone o významných investíciách sa rušiť nebudú

Zmeny v zákone o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií z roku 2013 sa rušiť nebudú. Vrátenie právnej normy do pôvodného stavu navrhovala opozičná strana KDH, parlament to však dnes nepodporil. Návrh novely zákona o významných investíciách predložili na rokovanie Národnej rady (NR) SR Pavol Abrhan, Monika Gibalová, Martin Fronc a Marián Radošovský (všetci KDH). Radošovský priamo v pléne vyzval všetkých poslancov, aby túto zmenu podporili. "Pre dobré a zdravé fungovanie Slovenska a rešpektovanie druhého najzákladnejšieho práva, a tým je právo vlastniť," zdôraznil poslanec.

 

Opoziční poslanci neuspeli s návrhom zmeniť odvodové zaťaženie dohodárov

Na Slovensku nebude zavedená minimálna hranica príjmu, do ktorej ľudia pracujúci na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nebudú zaťažení povinným dôchodkovým poistením. Parlament dnes totiž nepodporil návrh opozičných poslancov Moniky Gibalovej (KDH) a Ivana Švejnu (Most-Híd), ktorý na rokovanie predložili novelu zákona o sociálnom poistení.

 

Vodiči bez STK a EK čas na nápravu nedostanú a pokuta sa nezníži

Vodiči, ktorí si nesplnili svoju povinnosť a ich vozidlo nemá platnú technickú (STK) a emisnú kontrolu (EK), budú naďalej bezodkladne dostávať pokutu po 166 eur za každý chýbajúci doklad. Opoziční poslanci z KDH dnes nepresadili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, v ktorej navrhovali, aby pokute predchádzala 30-dňová lehota na nápravu. KDH zároveň navrhovalo znížiť sankciu 166 eur pre fyzické osoby na 66 eur.

 

Ochrana národnej bezpečnosti pri strategickom majetku neprešla

Zámer opozičných poslancov Miroslava Beblavého (nezaradený) a Lucie Žitňanskej (Most-Híd), aby štát pri strategickom majetku chránil národnú bezpečnosť Slovenskej republiky, neprešiel. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž nepodporili ich návrh zákona o ochrane národnej bezpečnosti pri predaji strategického majetku.

 

Rozpočet na armádu sa nebude postupne navyšovať cez ústavný zákon

Rozpočet na armádu sa nebude ústavným zákonom každý rok navyšovať o jednu desatinu percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Parlament totiž odmietol ústavný zákon, ktorým chcel Daniel Lipšic (nezaradený) postupne navyšovať rozpočet na armádu. Navyšovanie navrhoval nastaviť tak, aby sme do roku 2020 dávali na armádu 1,6 percenta HDP, ako avizoval po summite NATO prezident SR Andrej Kiska.

 

Postihnutí v celoročných zariadeniach príspevky na výdavky nedostanú

Parlament dnes nepodporil návrh opozičného poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý navrhoval, aby mohli ťažko zdravotne postihnutí ľudia získať príspevky na kompenzáciu zvýšených výdavkov, ak im je poskytnutá pobytová celoročná sociálna služba.

 

Ľudia so sluchovým postihnutím nebudú môcť kombinovať komunikačné formy

Ľudia so sluchovým postihnutím a hluchoslepotou nedostanú možnosť kombinovať komunikačné formy. Poslanci dnes totiž odmietli zákon o komunikačných systémoch osôb so sluchovým postihnutím a osôb s hluchoslepotou z dielne Daniela Lišpica (nezaradený). V zákone išlo o to, aby každý človek mal možnosť sa dorozumieť bez problémov. Právna norma otvárala škálu viac ako 10 komunikačných foriem a dávala možnosť ich kombinovať, čím by si človek mohol vytvoriť vlastný komunikačný systém.

 

Zákaz čistiacich a upratovacích prác cez externé firmy neprešiel

Štátne inštitúcie, mestá a obce budú môcť aj naďalej obstarávať čistiace a upratovacie práce dodávateľským spôsobom. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy od poslancov Lucie Nicholsonovej a Jozefa Mihála (obaja SaS), ktorou chceli dosiahnuť takýto zákaz.

 

Beblavý neuspel s balíkom noviel pre samosprávy

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý neuspel dnes v parlamente s balíkom noviel pre samosprávy, ktorým chcel zlepšiť a zjednodušiť život ľuďom v mestách a obciach. Právne normy mali riešiť otázku držania psov, chov hospodárskych zvierat, kosenie pozemkov či pokuty pri používaní alkoholu na verejných priestranstvách. Mali tiež znížiť byrokraciu pri používaní osobných údajov a zlepšiť integrovanú dopravu.

 

Príslušenstvo k istine sa sadzbou 99 percent zdaňovať nebude

Osobitná sadzba dane z príjmu, ktorým je príslušenstvo k istine prisúdené rozhodnutím súdu, sa zavádzať nebude. Poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) dnes nepresadil novelu zákona o dani z príjmu, ktorou chcel zabezpečiť koniec časov, keď štát prehratými súdnymi spormi prichádza o značné finančné zdroje pre neúmerné a nemorálne úroky z omeškania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies