Väčšina obyvateľov Novej Kaledónie je proti nezávislosti od Francúzska

NETKY.SK • 4 November 2018, 12:35 • 2 min
Väčšina obyvateľov Novej Kaledónie je proti nezávislosti od Francúzska

PARÍŽ/NOUMÉA - Predbežné výsledky referenda naznačujú, že francúzskeho zámorské teritórium Nová Kaledónia zostane aj naďalej súčasťou Francúzska.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

 

Proti nezávislosti sa vyslovilo 59,5 percenta účastníkov plebiscitu, uviedla televízna stanica Nouvelle-Caledonie la 1ere na základe sčítania 70 percent odovzdaných hlasov.

 

Referendum, ktorého sa mohlo zúčastniť približne 174.000 dospelých obyvateľov Novej Kaledónie, sa vyznačovalo vysokou účasťou voličov.

 

Približne 270.000 obyvateľov Novej Kaledónie nemalo v otázke nezávislosti jednotný postoj.

 

Samostatnosť najviac podporovali domorodí Kanakovia, ktorí tvoria zhruba 39 percent populácie.

 

Za zotrvanie vo francúzskom domíniu bola naopak tá časť miestnych obyvateľov, ktorá sa označuje za "Európanov"; tých je okolo 27 percent. Ide napríklad o potomkov francúzskych kolonistov alebo trestancov kedysi deportovaných na Novú Kaledóniu.

 

V Novej Kaledónii, ktorá je všeobecne považovaná za strategický bod Francúzska v ázijsko-tichomorskom regióne, žije však aj viacero ďalších etnických skupín.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona