Väčšina nemeckých firiem si myslí, že brexit im spôsobí iba malé škody

NETKY.SK • 23 Január 2017, 16:19 • 2 min
Väčšina nemeckých firiem si myslí, že brexit im spôsobí iba malé škody

KOLÍN NAD RÝNOM - Drvivá väčšina nemeckých firiem sa domnieva, že odchod Británie z Európskej únie (EÚ) im spôsobí len malé škody, prípade žiadne. Vyplýva to z prieskumu kolínskeho Inštitútu pre hospodársky výskum (IW).

slovakia

left justify in out

Nemecko, najväčšia ekonomika v rámci EÚ, v minulosti poukazovalo na veľký význam udržania otvorených obchodných vzťahov s Britániou po jej odchode z bloku. Minister financií Wolfgang Schäuble minulý týždeň povedal, že vláda v Berlíne sa počas rokovaní o brexite pokúsi minimalizovať akékoľvek škody, ktoré môže rozchod Londýna s EÚ obom stranám spôsobiť.

Ale prieskum IW, na ktorom sa zúčastnilo 2900 firiem ukázal, že až 90 % z nich nečaká žiadne, prípadne len malé škody v dôsledku brexitu.

 

Iba 2 až 3 % opýtaných, predovšetkým z nemeckého priemyslu, uviedli, že brexit bude mať výraznejší vplyv na ich investície a pracovnú silu.

 

Približne štvrtina, teda 25 % respondentov, dokonca predpovedá, že brexit prinesie aj pozitíva, môže napríklad viesť k zvýšeniu zahraničných investícií v Nemecku.

 

Výsledky prieskumu tak ostro kontrastujú so správami, podľa ktorých majú nemecké automobilky a farmári obavy z potenciálnych negatívnych dôsledkov tzv. tvrdého brexitu, teda odchodu Británie z jednotného trhu, na vzájomný obchod.

 

Británia je tretím najväčším obchodným partnerom Nemecka, po USA a Francúzsku. Hodnota nemeckého exportu do Británie dosiahla v období január-november 2016 zhruba 80 miliárd eur.

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň oznámila, že jej krajina odíde nielen z EÚ, ale aj zo spoločného trhu, aby získala plnú kontrolu nad svojimi hranicami a zákonmi.

 

Vyše 60 % opýtaných v prieskume nemeckého inštitútu IW vyhlásilo, že preferujú tzv. mäkký brexit.

 

Stúpenci brexitu vlani počas kampane presviedčali britských voličov, že EÚ sa bude chcieť dohodnúť na voľnom obchode s Britániou, pretože vyváža na ostrovy viac tovaru, ako prúdi opačným smerom. To znamená, že môže z obchodného hľadiska stratiť viac ako Británia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies