Väčšina moslimských voličov podporí v primárkach demokratov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 06:46 • 2 min
Väčšina moslimských voličov podporí v primárkach demokratov

WASHINGTON - Drvivá väčšina registrovaných moslimských voličov v USA bude v primárkach podporovať uchádzačov o prezidentskú nomináciu z Demokratickej strany. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v pondelok Radou pre americko-islamské vzťahy (CAIR), ktorá je jednou z najväčších moslimských organizácií v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Hlasovania sa chce zúčastniť 73 percent respondentov v štátoch Kalifornia, New York, Illinois, Florida, Texas a Virgínia, kde sa prieskum konal. Z nich 67 percent uviedlo, že podporia demokratov, konkrétne Hillary Clintonovú (51,6 percenta) a Bernieho Sandersa (22 percent). Republikánom mieni dať svoje hlasy len 15 percent opýtaných, informovala agentúra DPA.

 

Moslimovia tvoria iba asi jedno percento americkej populácie. Prieskum sa uskutočnil 26. januára na vzorke takmer 2000 moslimských voličov. Mali odpovedať na otázky, či sa zúčastnia na primárkach v ich domovskom štáte, ktorú stranu a ktorého kandidáta pravdepodobne podporia a čo považujú za najdôležitejšiu tému prezidentských volieb v roku 2016 (na prvých troch miestach skončili islamofóbia, ekonomika a zdravotná starostlivosť).

 

Vysokú volebnú účasť si autori prieskumu vysvetľujú rastúcimi islamofóbnymi náladami v USA. Olej do ohňa prilial republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý vlani v decembri požadoval zákaz vstupu moslimov do USA. Napriek tomu podporuje tohto kontroverzného kandidáta 7,47 percenta moslimských respondentov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies