Väčšina moslimov začala napriek chaosu v Egypte či Sýrii pôst

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 16:52 • 2 min
Väčšina moslimov začala napriek chaosu v Egypte či Sýrii pôst

BEJRÚT - Pre väčšinu moslimov na Blízkom východe sa dnes začal pôstny mesiac ramadán, keď nesmú od úsvitu do súmraku jesť, a to napriek tomu, že regiónom otriasa chaos - v Egypte a v Sýrii neustáva krvavá občianska vojna.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informovala, že väčšina sunnitov a šiitov sa dnes začala postiť, aj keď pre niektorých sa ramadán začne až vo štvrtok, keďže stanovenie jeho začiatku závisí od toho, kedy uvidia na oblohe kosáčik nového mesiaca. V snahe predísť sporom sa Turecko a Líbya - a nedávno aj Francúzsko - pri určovaní začiatku ramadánu riadia výlučne astronomickými výpočtami. Viacerí imámovia francúzskych mešít však nariadenie nerešpektovali a svojich veriacich informovali, že ramadán sa tento rok začína sláviť 10. júla - tak ako v Saudskej Arábii a ostatných krajinách, kde žijú moslimovia.

Najdrsnejší je ramadán pre moslimov v Sýrii, kde občianska vojna pokračuje už tretí rok. Podľa OSN bolo od vypuknutia konfliktu zabitých najmenej 93.000 ľudí. Kurz krehkej sýrskej meny rekordne klesol, zatiaľ čo ceny potravín a palív vyleteli do závratných výšok. OSN varovala, že reálne štyrom miliónom Sýrčanom hrozí hlad, pretože nemajú na jedlo.

Moslimský pôstny mesiac ramadán je obdobím, keď si moslimovia na celom svete pripomínajú zjavenie prvých veršov Koránu prorokovi Mohamedovi. Počas ramadánu sa od moslimských veriacich očakáva, že sa cez deň zrieknu jedla, pitia, fajčenia i telesných rozkoší a oddajú sa duchovnu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona