Väčšina Maďarov podporuje znovuzvolenie Ádera za prezidenta

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 09:33 • 2 min
Väčšina Maďarov podporuje znovuzvolenie Ádera za prezidenta

BUDAPEŠŤ - Väčšina obyvateľov Maďarska si myslí, že pre ich krajinu by bolo najlepšie, keby sa prezidentom na ďalšie päťročné obdobie stal János Áder. Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Nézöpont, ktorého výsledky zverejnili dnes, v deň volieb hlavy štátu v parlamente, si Áderovo znovuzvolenie želá 54 percent opýtaných.

slovakia

left justify in out

V prípade kandidáta ľavice a bývalého ombudsmana Lászlóa Majtényiho si len 14 percent respondentov myslí, že by bol dobrým prezidentom. Tento pomer je nižší než pomer opozičných ľavicových strán v parlamente. Na túto otázku nechcelo, prípadne nevedelo odpovedať 32 percent Maďarov.

 

Blok maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP podporuje opätovnú kandidatúru prezidenta Jánosa Ádera, ktorý bol predtým predsedom parlamentu i poslancom Fideszu v Európskom parlamente. Piatym prezidentom Maďarska sa stal po tom, čo ho 2. mája 2012 zvolilo 262 z 302 poslancov.

 

Súčasnej hlave štátu vyprší päťročný mandát v máji 2017.

 

Maďarské opozičné strany - s výnimkou ultrapravicového Jobbiku - a organizácie občianskej spoločnosti avizovali, že podporia kandidatúru bývalého ombudsmana a ústavného právnika Lászlóa Majtényiho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies