Väčšina ľudí v Belgicku označila islam za netolerantné náboženstvo

NETKY.SK • 10 Január 2017, 08:03 • 2 min
Väčšina ľudí v Belgicku označila islam za netolerantné náboženstvo

BRUSEL – Pre 74 percent Belgičanov je islam netolerantným náboženstvom, ktoré chce vnútiť svoje zmýšľanie ostatným. Až 60 percent opýtaných v rozsiahlom prieskume verejnej mienky označilo moslimskú komunitu za hrozbu pre identitu Belgicka a islam za neznášanlivý voči ostatným náboženstvám.

slovakia

left justify in out

Autor prieskumu, sociológ Benoit Scheuer, si myslí, že pod jeho výsledok sa podpísali marcové teroristické útoky v Bruseli. "Cítime sa byť obeťami a sťahujeme sa do obrannej pozície. Tou je rodina, známi zo štvrte, dediny, etnika a veľmi rýchlo nastane vnímanie 'my' verzus 'oni'," uviedol Scheuer v pondelok pre belgický telerozhlas RTBF.

 

Podľa sociológa mnohí respondenti vidia v utečencoch, väčšinou moslimoch, možných teroristov. Scheuer predvída, že by to spolu s teroristickými útokmi mohlo viesť k stupňovaniu strachu a obáv. Preto navrhuje aktívny prístup inšpirovaný Talianskom, kde expremiér Matteo Renzi navrhol za každé euro vynaložené na bezpečnosť dať euro na prevenciu radikalizácie.

 

"Mohli by sme sa napríklad pokúsiť zneškodniť salafistickú ideológiu, aby sme zabránili stigmatizácii moslimov," povedal Scheuer. Salafizmus je ortodoxná odnož sunnitského islamu so striktným výkladom moslimského práva šaría.

V uvedenom prieskume verejnej mienky okrem iného väčšina opýtaných uviedla, že demokracia a aktuálny politický systém nefungujú dobre a štátna moc by mala postupovať tvrdšie.

 

Cieľom prieskumu s názvom Noir Jaune Blues bolo zistiť, ako sa zmenili názory Belgičanov za uplynulých 20 rokov. Objednali si ho belgický denník Le Soir, RTBF a nadácia Ceci n'est pas une crise (Toto nie je kríza). Je to zopakovanie rovnakého prieskumu z roku 1997, čo umožňuje dobré porovnanie výsledkov. V rámci sondáže bolo oslovených 4734 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies