Väčšina klubu OĽaNO podporí definíciu manželstva v ústave

NETKY.SK • 15 Január 2014, 12:53 • 2 min
Väčšina klubu OĽaNO podporí definíciu manželstva v ústave

BRATISLAVA – Viacero poslancov NR SR za OĽaNO podporuje doplnenie slovenskej ústavy o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy. Ako povedal dnes pre agentúru SITA Richard Vašečka, OĽaNO sa ako prvé stretlo s kresťanskými demokratmi a ich zámer podporilo.

slovakia

left justify in out

„V klube za takýto návrh bude hlasovať minimálne polovica, možno dve tretiny poslancov,“ povedal Vašečka s tým, že ani liberálnejší poslanci OĽaNO nespochybňujú manželstvo ako zväzok muža a ženy, hoci sú za registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. „Keď sa však pozrieme na západ, vidíme, že registrované partnerstvá nie sú cieľ, ale ide to ďalej. Smeruje to k manželstvám a potom k adopciám detí,“ povedal.

Podľa Vašečku v spoločnosti existuje silná požiadavka za zakotvenie definície manželstva v ústave. Dôkazom bol Národný pochod za život, ale aj iniciatívy mimovládnych organizácií. „My by sme privítali aj referendum o tejto otázke, najmä ak by návrh neprešiel v NR SR, pretože nejde o to, čo pretlačia politici, ale čo chcú ľudia,“ konštatoval. Podľa neho však problémom referenda je jeho vysoké kvórum pre platnosť. „U nás je referendum len drahým prieskumom verejnej mienky. Druhým problémom je, že referendum nie je záväzné pre NR SR. Toto chceme zmeniť,“ dodal. 

Kresťanskí demokrati chcú doplniť slovenskú ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy. Na marcovej parlamentnej schôdzi predložia návrh ústavného zákona, podľa ktorého Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. "Ide o krátke a precízne výstižné vety, ktoré sú prevzaté z platného zákona o rodine, prijatého v roku 2005," uviedol predseda KDH Ján Figeľ na utorkovej tlačovej besede. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona