Väčšina Francúzov je za povolenie náhradného materstva, budú sa ženské telá prenajímať ako výrobné haly?

NETKY.SK • 3 Január 2018, 12:31 • 2 min
Väčšina Francúzov je za povolenie náhradného materstva, budú sa ženské telá prenajímať ako výrobné haly?

PARÍŽ - Väčšina Francúzov by povolila náhradné materstvo, a to hlavne v prípadoch, keď zdravotné dôvody neumožňujú vynosiť dieťa.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na prieskum publikovaný vo francúzskom denníku La Croix o tom v stredu informovala agentúra Reuters. V čase, keď sa Francúzsko pripravuje na prehodnotenie zákonov o asistovanej reprodukcii, by to znamenalo istý posun v postojoch obyvateľov tejto západoeurópskej krajiny.

 

Všetky formy tzv. surogačného materstva, pri ktorom žena porodí dieťa pre inú osobu, sú vo Francúzsku zakázané. Rovnako tak i v iných európskych krajinách, napríklad v Nemecku, vysvetľuje Reuters.

 

Táto téma je veľmi kontroverzná. "Vyrábanie detí" na obejdnávku sa mnohým javí ako nechutný biznis s deťmi. Módny návrhár Domenico Dolce v roku 2015 v rozhovore pre taliansky magazín Panorama povedal: „Sme proti tomu, aby si homosexuáli mohli adoptovať deti. Jediná rodina je tá tradičná. Žiadne chemické potomstvo a prenajaté maternice. Život plynie prirodzene, to sú veci, ktoré by sa nemali meniť,“ uviedli návrhári, ktorí sú sami homosexuáli. „Narodili ste sa matke a otcovi, alebo aspoň tak by to malo byť. Chemické deti sú pre mňa syntetické deti. Prenajatá maternica, spermie vybraté z katalógu,“ dodal Dolce. Po tlaku verejnosi sa však musel za svoj názor ospravedlniť.  

 

Francúzska vláda plánuje v tomto roku začať rokovania o novom zákone o bioetike, na základe ktorého by možnosť asistovanej reprodukcie mohli využiť lesbické páry a slobodné ženy. Takýto krok podporuje aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, avšak k zavedeniu náhradného materstva má negatívny postoj. Donedávna bola francúzska verejnosť taktiež proti náhradnému materstvu.

 

Výsledky prieskumu publikované vo francúzskych katolíckych novinách La Croix však ukázali, že 62 percent Francúzov je v súčasnosti za povolenie náhradného materstva. Približne 46 percent z týchto podporovateľov by ho umožnilo v prípade, ak žena nemôže zo zdravotných dôvodov dieťa vynosiť. Asi 18 percent opýtaných uviedlo, že by povolenie náhradného materstva podporilo za každých okolností.

 

V podobnom prieskume, ktorý vo Francúzsku urobili vlani v septembri, 52 percent opýtaných odmietlo surogačné materstvo v akejkoľvek forme. V súčasnosti ho odmieta približne 36 percent.

 

Vymieňanie detí je pri tom aj vážna psychologická otázka. Pri budovaní osobnosti je ich identita základným stavebným kameňom. Mnohé siroty alebo deti, ktoré nepoznajú vlastných rodičov, sú psychicky utrápené, nechajú sa ľahšie nalákať na kriminálne činnosti a celý život pátrajú po svojich „koreňoch.“  

 

Otázkou je aj to, čo spôsobuje stále väčšiu neplodnosť?

 

Gynekológovia poukazujú na to, že ženy, ktoré dlhodobo užívajú antikoncepciu zvyknú prvé dieťa alebo deti potratiť. Rovnako tomu neprospieva ani čoraz dlhšie odkladanie materstva. 

 

Možno stačí len zdravšie žiť a nekaziť, čo funguje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona