Väčšina firiem v eurozóne sa obáva, že brexit poškodí ekonomiku regiónu

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 11:53 • 2 min
Väčšina firiem v eurozóne sa obáva, že brexit poškodí ekonomiku regiónu

LONDÝN - Väčšina firiem, ktoré sídlia v eurozóne, je presvedčená, že odchod Británie z Európskej únie (EÚ), tzv. brexit, poškodí ekonomiku menovej únie, ktorej sa nedarí nabrať tempo a čelí migračnej kríze. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý si objednala účtovnícka firma Grant Thornton. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Až 79 % z oslovených firiem v prieskume uviedlo, že brexit bude zlý pre región, ktorý platí eurom, a len 4 % vyhlásili, že môže mať pozitívny vplyv.

 

Prieskum tak jasne ukázal, že drvivá väčšina podnikateľov považuje brexit za negatívny pre ďalší vývoj regiónu, skonštatovala Francesca Lagerbergová z Grant Thornton.

 

Čo sa týka podnikateľskej dôvery, prieskum odhalil, že biznismani sa obávajú celej škály možných hrozieb, od slabého rastu ekonomiky, vysokej nezamestnanosti, migrácie a tiež brexitu.

 

Výsledky prieskumu sa zhodujú s postojom popredných britských podnikateľov, ktorí podporujú zotrvanie Británie v EÚ a upozorňujú, že brexit zasadí tvrdú ranu britskej ekonomike, a to nielen v krátkodobom, ale aj dlhodobom časovom horizonte.

 

Americký softvérový gigant Microsoft napríklad v utorok 17. mája uviedol, že s veľkou pravdepodobnosťou investuje v Británii, ak zostane členom EÚ. Konfederácia britského priemyslu vyzvala firmy, aby začali so zamestnancami diskutovať o dôsledkoch brexitu.

 

Prieskum pre Grant Thornton medzi britskými firmami ukázal, že až 68 % opýtaných verí, že bude mať negatívny vplyv na celú Európu. Časť štátov z eurozóny v uplynulých rokoch zápasila s dlhovou krízou, ktorá nasledovala krátko po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy. Mnohé ekonomiky, zvlášť na juhu kontinentu, preto stále rastú len veľmi pomaly a nezamestnanosť v tomto regióne je obrovská. Navyše, práve juh čelí najväčšiemu náporu migračnej krízy, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona