Väčšina firiem sa vyhýba zamestnávaniu absolventov SOŠ

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 12:10 • 2 min
Väčšina firiem sa vyhýba zamestnávaniu absolventov SOŠ

BRATISLAVA – Po ukončení štúdia sa o absolventov stredných odborných škôl (SOŠ) zamestnávatelia veľmi nepobijú. Dokazuje to najnovší prieskum, ktorý sa zrealizoval v rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce. Čerstvých absolventov prijíma len každý štvrtý zamestnávateľ.

slovakia

left justify in out

"Viac ako 50 percent firiem neberie absolventov. Berie ich len nad 20 percent. Ale len čo sa pýtame firiem, ktoré už s nejakou SOŠ spolupracujú, tak naraz už berú absolventov dve tretiny. To znamená, že kľúčom k zamestnávaniu absolventov je, aby firma spolupracovala s nejakou SOŠ," uviedol Václav Hřích z agentúry AKO, ktorá realizovala v poradí už štvrtý výskum zameraný na SOŠ. Najväčšiu ochotu prijať absolventov bez praxe prejavili firmy s viac ako 250 zamestnancami.

 

Problémom je taktiež to, že zamestnávatelia nepoznajú SOŠ. "Spolupráca dnes nefunguje," zdôraznil Marek Bezák z agentúry mediamedia, ktorá projekt zastrešuje. Podľa jeho slov, iba niečo viac ako 22 percent firiem spolupracuje s niektorou zo SOŠ. Podpriemerná spolupráca je napríklad v Bratislavskom, Žilinskom či Košickom kraji. Najčastejšie zamestnávatelia spolupracujú so školou v Nitrianskom kraji.

 

Väčšia iniciatíva by mala byť aj na strane stredných škôl. "Aj školy si musia uvedomiť, že ich žiaci sú v podstate produkt, ktorému by mali robiť reklamu. Propagovať sa viac, komunikovať so zamestnávateľmi a v neposlednom rade sa snažiť, aby ich žiaci boli úspešní aj v praxi," uviedol Bezák. Z prieskumu taktiež vyplynulo, že viac ako polovicu informácií o SOŠ získavajú zamestnávatelia práve od bývalých žiakov, ktorí sú ich zamestnancami. Ďalšou spôsobom, ako si zamestnávatelia zisťujú informácie, je webstránka školy či osobná návšteva.

 

Zamestnávatelia očakávajú od SOŠ, že zabezpečí pre študentov prax. Pre viac ako 60 percent zamestnávateľov je kľúčová kvalita praxe a pre 18 percent je dôležitá aj jej dĺžka. "Zanedbávať by sa však nemala ani teoretická príprava, spolupráca s firmami, morálne vlastnosti žiakov či cudzie jazyky," uviedol Hřích.

 

Prieskum sa uskutočnil vo všetkých krajov Slovenska na vzorke 1000 zamestnávateľov. V prieskume neboli zahrnutí živnostníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona