Väčšina evakuovaných z Fukušimy by sa mala vrátiť do 2017

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 09:14 • 2 min
Väčšina evakuovaných z Fukušimy by sa mala vrátiť do 2017

TOKIO - Japonská vládna koalícia odporúča, aby boli v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zrušené opatrenia brániace väčšine ľudí vrátiť sa do oblasti evakuovanej po nešťastí v jadrovej elektrárni Fukušima I.

slovakia

left justify in out

Koalícia vedená premiérom Šinzóm Abem v utorok zverejnila návrh opatrenia, ktoré si kladie za cieľ urýchliť rekonštrukciu oblasti. Súčasťou jej plánu je tiež zatlačiť na miestnu samosprávu v evakuovanej oblasti, aby na svoje plecia prebrala viac výdavkov, ktoré doposiaľ v súvislosti s jej rekonštrukciou nesie centrálna vláda.

 

V marci 2011 zasiahlo východojaponské pobrežie ostrova Honšu ničivé zemetrasenie. Následné cunami, ktoré po sebe zanechali takmer 20-tisíc mŕtvych, okrem iného tiež spôsobili sériu havárií v jadrovej elektrárni Fukušima I. Tisíce obyvateľov v priľahlých oblastiach, ktorých po havárii evakuovali, doposiaľ žijú v dočasných príbytkoch v iných častiach krajiny.

 

Podľa utorňajšieho návrhu koalície, ktorý by mal parlament schváliť do konca júna, by sa do oblasti mohlo vrátiť až 54 800 ľudí, ďalších 24 400 by však aj naďalej muselo zostať v evakuácii. Japonská vláda sa rozsiahlymi čistiacimi operáciami snaží znížiť úrovne radiácie v blízkosti elektrárne, je však zrejmé, že niektoré najviac postihnuté oblasti ostanú neobývané aj ďalšie desaťročia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies