Väčšina členských krajín podporuje kvóty, Česko a Slovensko vyjadrili najtvrdší odpor

NETKY.SK • 14 September 2015, 19:51 • 2 min
Väčšina členských krajín podporuje kvóty, Česko a Slovensko vyjadrili najtvrdší odpor

BRUSEL - Na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra EÚ v Bruseli, zameranom na riešenie utečeneckej krízy, vystupovala najtvrdšie proti systému povinných kvót česká a slovenská delegácia. Uviedol to český minister vnútra Milan Chovanec po skončení prvej tretiny rokovaní.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadu českého ministra až 90 percent členských krajín podporuje kvóty na relokácie utečencov.
Chovanec potvrdil, že Rada ministrov schválila júnový plán na relokáciu 40.000 utečencov, ktorý je na dobrovoľnej báze a platí na obdobie dvoch rokov. Tento plán sa vďaka súhlasu ministrov môže začať realizovať.


Česká republika je podľa Chovanca pripravená, má potrebné kapacity pre okolo 1100 pridelených utečencov a procedúry v prípade Sýrčanov a Eritrejčanov budú rýchle, najviac do niekoľko týždňov. Minister však pripomenul, že ČR azylantov na rozdiel od iných krajín EÚ internuje a drží ich pod kontrolou, s obmedzenou možnosťou pohybu, dovtedy kým trvá azylová procedúra.


Členské krajiny EÚ sa zatiaľ dohodli iba na prerozdelení 32.000 utečencov z Talianska a Grécka, z celkového počtu 40.000 osôb. Luxemburské predsedníctvo v EÚ musí nájsť do konca roka spôsob ako rozdeliť zvyšný počet okolo 8000 azylantov.


V súvislosti s novším návrhom Európskej komisie na relokáciu ďalších 120.000 utečencov, Chovanec priznal, že v texte pripravenom pre ministrov chýba slovné spojenie "povinné kvóty". Navrhnutý dokument je však podľa neho "zahmlený" diplomatickým žargónom, ktorý "víta" snahy komisie a tie sú spojené so systémom národných kvót a vytvorením stáleho relokačného mechanizmu. "Pre nás povinný mechanizmus nie je prijateľný a obávam sa, že tento text nemôžem schváliť," uviedol Chovanec v rámci rokovaní.


Český minister vnútra priznal, že Slovensko a ČR nemajú v Rade ministrov potrebnú blokačnú menšinu. Utečenecká kríza je však podľa neho taká zásadná téma, že si snáď aj staršie a väčšie členské štáty EÚ uvedomujú, že o nej nemôžu rozhodnúť nasilu. Debaty o odmietaní stáleho relokačného mechanizmu či povinných kvót prebiehajú s Maďarskom, ale aj Holandskom či Fínskom, pričom snahou je predložiť jasné argumenty a apelovať na zdravý rozum.


"Lebo skutočne neviem ako udržať nejakého migranta za nohu, urobiť z neho v Európe občana druhej kategórie, ktorý nemôže využívať výdobytky Schengenu," skonštatoval minister. Dodal, že ČR systém povinných kvót považuje za nefunkčný a nemôže podporovať niečo, čo nefunguje.


Chovanec pripustil možnosť mimoriadneho summitu EÚ na túto tému, ak by sa dnes večer alebo v noci ministri vnútra v tejto zásadnej otázke nedohodli. Podľa kuloárnych informácií by sa krízový summit mohol konať koncom budúceho týždňa. Z hľadiska záujmov Slovenska a Českej republiky by bol krízový summit vítaný, lebo premiéri majú právomoc predložené návrhy vetovať a zablokovať. Kým na ďalšej, októbrovej Rade ministrov, by ostatné národné delegácie pri hlasovaní kvalifikovanou väčšinou slovenský a český postoj ľahko prehlasovali.


Chovanec na otázku, či ČR neuvažuje o dočasnom zavedení kontrol na svojich hraniciach, po vzore Nemecka, uviedol, že zatiaľ ide iba o posilnenie kontrol na hraniciach. Česi budú podľa jeho slov vracať všetkých migrantov z územia Rakúska späť do tejto krajiny a nenechajú ich prejsť do Nemecka.

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák v rámci svojho vystúpenia ocenil, že vôbec po prvýkrát sa Rada zaoberá tým, že migrácia je problém. Vyjadril podporu pre návrh viac pomáhať utečeneckým táborom v Turecku, Jordánsku a Libanone a rovnako zdôraznil, že utečeneckú krízu treba riešiť na vonkajších hraniciach EÚ a že systém povinných kvót nemôže fungovať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies