Väčšina Britov chce po parížskych útokoch odísť z Európskej únie

NETKY.SK • 24 November 2015, 10:14 • 2 min
Väčšina Britov chce po parížskych útokoch odísť z Európskej únie

LONDÝN - Vyše polovica Britov chce v súčasnosti odísť z Európskej únie, ukázal prieskum verejnej mienky uskutočnený po parížskych útokoch pre britský denník Independent.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prieskum spoločnosti ORB medzi 2000 ľuďmi ukázal, že 52 percent britských voličov chce z EÚ odísť a 48 percent chce zostať. V podobných prieskumoch verejnej mienky z júna, júla a septembra chcela väčšina voličov v únii zotrvať.

 

Tento mesiac už skôr britský premiér David Cameron odštartoval svoje snahy o reformovanie 28-člennej únie, a to ešte pred referendom o tom, či by mala Británia zostať členom EÚ. Cameron prisľúbil, že ľudové hlasovanie sa uskutoční do konca roka 2017.

 

Odtrhnutie Británie by otriaslo úniou až v samotnom jej jadre, pretože by z EÚ odišla jej druhá najväčšia ekonomika a jedna z jej dvoch najsilnejších vojenských veľmocí. Proeurópski orientovaní predstavitelia varujú, že odchod z EÚ uškodí britskej ekonomike a môže spustiť proces rozpadu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, lebo by spôsobil ďalšie hlasovanie Škótska o nezávislosti.

 

Už predošlé prieskumy verejnej mienky ukázali, že podpora Britov pre zotrvanie v Európskej únii tento rok klesla, keď obrovský prílev migrantov do Európy vyvolal obavy z členstva v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona