Väčšina Britov by radšej zostala v únii a nepraje si z nej vystúpiť

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 15:10 • 2 min
Väčšina Britov by radšej zostala v únii a nepraje si z nej vystúpiť

FRANKFURT - Väčšina obyvateľov deviatich z desiatich krajín, v ktorých sa uskutočnil najnovší prieskum amerického Pew Research Center, má pozitívny postoj k Európskej únii (EÚ) a nepraje si z nej vystúpiť. Týka sa to dokonca aj Veľkej Británie, ktorej voliči v minuloročnom referende hlasovali za vystúpenie z únie a už budúci pondelok o ňom ich vláda začína rokovať s európskymi predstaviteľmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálneho výskumu Pew Research Center má pozitívny postoj k únii momentálne 54 a negatívny len 40 percent obyvateľov Veľkej Británie. V otázke, či je lepšie z únie vystúpiť alebo nie, sú Briti rozdelení, aj tu však vyhráva zotrvanie v únii, ktoré podporuje 48 percent opýtaných, zatiaľ čo za brexit sa vyslovilo 44 percent respondentov. V minuloročnom referende boli výsledky opačné - za vystúpenie z únie hlasovalo 52, proti 48 percent Britov.

Po zrátaní výsledkov zo všetkých desiatich krajín výskumníkom z Pew Research Center vyšlo, že pozitívny pohľad na úniu má 63 a negatívny 34 percent obyvateľov jej členských krajín. To je výrazný posun oproti prieskumu rovnakého inštitútu z minulého roka, keď EÚ pozitívne hodnotilo len 51 a negatívne až 47 percent opýtaných Európanov.

Najväčšiu podporu projektu EÚ zaznamenali americkí výskumníci v Poľsku (74 percent opýtaných), Nemecku (68), Maďarsku (67) a Švédsku (65 percent). Najväčší posun smerom k podpore únie od minulého roku nastal v Nemecku (18 percentuálnych bodov), Španielsku (15), Holandsku (13) a vo Veľkej Británii (10 percentuálnych bodov).

Jedinou spomedzi desiatich skúmaných krajín, kde prevažujú kritici únie nad jej zástancami, je Grécko. Pozitívny pohľad na úniu tu má len 33 percent opýtaných. Ale aj v Grécku, keď príde na otázku, či by mala krajina z únie vystúpiť, je odpoveď občanov záporná. Za vystúpenie z bloku je len 35, zatiaľ čo za zotrvanie 54 percent Grékov.

Napriek prevažne pozitívnemu vzťahu k únii, väčšina opýtaných obyvateľov desiatich európskych krajín sa vyslovila za to, aby o imigračnej politike rozhodovali vlády členských krajín únie, nie únia samotná. Do rúk členských štátov by kompetencie v tejto oblasti presunulo 66 percent účastníkov prieskumu, 27 percent by uprednostnilo, keby o imigračnej politike naďalej rozhodovala únia centrálne.

Prieskum sa uskutočnil od 2. marca do 17. apríla 2017 na vzorke 9935 obyvateľov Francúzska, Grécka, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Španielska, Švédska, Talianska a Veľkej Británie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona