Väčšina Američanov má obavy zo zvolenia Trumpa alebo Clintonovej

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 15:36 • 2 min
Väčšina Američanov má obavy zo zvolenia Trumpa alebo Clintonovej

WASHINGTON - Viac ako 80 percent Američanov znepokojuje predstava, že sa budúcim prezidentom USA stane buď republikán Donald Trump, alebo jeho demokratická súperka Hillary Clintonová. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu agentúry AP a inštitútu GfK.

slovakia

left justify in out

Obavy zo zvolenia Trumpa alebo Clintonovej vyjadrilo až 81 percent účastníkov reprezentatívneho internetového prieskumu. Približne štvrtina uviedla, že má strach z oboch kandidátov.


Tri štvrtiny z celkového počtu 1009 respondentov uviedli, že v novembrových prezidentských voľbách bude ich voľba motivovaná strachom, aby nevyhral jeden alebo druhý z dvojice kandidátov. Len zvyšok voličov sa bude rozhodovať na základe toto, ktorý z uchádzačov reprezentuje ich názory alebo je podľa nich najviac kvalifikovaný na výkon prezidentskej funkcie.


V oboch táboroch je podľa prieskumu približne rovnaký počet voličov (14 percent) odhodlaný voliť Trumpa alebo Clintonovú napriek tomu, že ich vnímajú negatívne.


Trumpa vníma negatívne 63 percent opýtaných, zatiaľ čo pozitívny postoj k nemu vyjadrilo 31 percent respondentov. U Clintonovej bol tento pomer 57 k 37 percentám.


Obavy z prípadného Trumpovho zvolenia vyslovilo v prieskume 56 percent Američanov, len 22 percent by v takomto prípade pociťovalo hrdosť a 26 percent nadšenie. Clintonová nedopadla omnoho lepšie: strach z jej možného príchodu do Bieleho domu má 48 percent respondentov, hrdosť by pociťovalo 27 percent a nadšenie 26 percent opýtaných.


Výsledky prieskumu podľa AP poukazujú na vysokú úroveň obáv a rozdelenia v americkej spoločnosti, ktorá si v prezidentských voľbách bude zrejme musieť vybrať jedného z oboch polarizujúcich politikov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies