Väčšina Američanov je proti vojenskej intervencii v Sýrii

NETKY.SK • 9 September 2013, 15:11 • 2 min
Väčšina Američanov je proti vojenskej intervencii v Sýrii

WASHINGTON - Americká verejnosť je proti vojenskej intervencii armády USA v Sýrii napriek presvedčeniu, že režim prezidenta Baššára al-Asada použil chemické zbrane proti vlastnému obyvateľstvu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry CNN/ORC International. Skoro 60 percent Američanov si podľa prieskumu myslí, že Kongres by nemal schváliť rezolúciu umožňujúcu vojenský zásah v Sýrii. Vyše 70 percent vyjadrilo presvedčenie že takýto zásah by nepriniesol želané výsledky a neslúžil by záujmom USA. V prípade schválenia vojenskej intervencie je 55 percent opýtaných proti leteckým útokom na sýrske vojenské ciele.

Výsledky prieskumu zverejnili v deň, keď začnú obe komory Kongresu rokovať o sýrskej rezolúcii. Denník USA Today uskutočnil prieskum medzi zákonodarcami, pričom len 44 z nich odpovedalo, že podporí použitie vojenskej sily v Sýrii. Asi 150 zákonodarcov intervenciu nepodporí, ďalší sú stále nerozhodnutí. 

Americký prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité 21. augusta a vyžiadali si stovky životov. Hovorí sa preto o útoku, ktorý okrem USA podporujú najmä Francúzsko a Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies